(VIDEO) Tea Jarc: Triglav pripada ljudstvu, ne politikom. Protivladni protestniki odkolesarili do sedežev strank

Miha Raičevič
27.08.2021 19:14
Petkovi protivladni protestniki za prihodnji petek ob 19. uri v središču Ljubljane napovedujejo "vseslovenski shod proti fašizmu in neonacizmu". Teden po dogodkih na Triglavu so se nocoj spet zbrali na Trgu republike v bližini parlamenta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Robert Balen

"Če se ideologijam sovraštva nočejo ali ne znajo zoperstaviti politiki, se jim bomo toliko bolj odločno zoperstavili ljudje," so zapisali pred nadaljevanjem protestov na "vseh nadmorskih višinah". Tudi danes, kot že preteklih 70 petkov zapored, so se protestniki zbrali na Trgu republike, v protest proti vladi. 

Udeležence shoda je nagovorila tudi aktivistka Tea Jarc, ki je bila zaradi protesta pretekli teden na Kredarici, kjer se je manjša skupina protestnikov soočila s premierjem Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom, deležna številnih kritik, tudi iz krogov politike. Na družbenih omrežjih je prejela tudi več groženj.

Jarčeva je danes pred spomenikomm revolucije spomnila na Triglav. "Triglav pripada ljudstvu, ne politikom," je utemeljila zavzetje simbolne slovenske gore. Za proteste pa rekla, da se bodo nadaljevali, dokler vlada, ki ni bila izvoljena, ne pade. 

"Besede, ki jih izrekamo protestnice in protestniki, so ostre. So glasne. In verjamemo, da so politikom neprijetne. Ampak zato, ker je trenutno stanje v Sloveniji zelo neprijetno večini prebivalk in prebivalcem. Ker resnica o stanju v Sloveniji enostavno ni prijetna. Če jih politična elita ni pripravljena slišati v vsej svoji brutalni iskrenosti, potem ni zmožna in legitimna zastopati ljudi. In to velja tako za koalicijo kot tudi za opozicijo," so zapisali protestniki še pred današnjim shodom. 

Dodajajo, da sta se v zadnjem času v Sloveniji okrepila "odkriti nacizem in fašizem", ki da ju politika tudi podpira. Zato so se protestniki na kolesih po 19. uri s Trga republike odpravili do sedežev političnih strank, da jim izročijo javni poziv, naj se z dejanji izjasnijo "glede podpore neonacistom in Društvu za zaščito tradicionalnih vrednot". Torej o domnevnem SDS-podpiranju tako imenovanih rumenih jopičev. 

Prva bo na vrsti SD, so napovedali in se s trga najprej odpravili na sedež stranke v Levstikovo. Znano je, predsednica SD Tanja Fajon je bila po dogodkih na Triglavu precej kritična do protestnikov.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta