Po nasilju in grožnjah poslancem Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policistov. Je policija ravnala neustrezno?

A.L., STA
26.07.2021 15:38
Potem ko je policija med 5. in 7. julijem obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj na škodo nekaterih poslancev državnega zbora, je generalni direktor policije dr. Anton Olaj odredil strokovni nadzor nad delom policistov Policijske uprave Ljubljana in Center za varovanje in zaščito. Iz poročila o nadzoru izhaja, da so ugotovili določene nepravilnosti pri delu policistov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Službe generalnega direktorja policije in uprave uniformirane policije so ugotovile nekatere pomanjkljivosti in nepravilnosti Policijske uprave (PU) Ljubljana. Kot so ugotovili, ta v konkretnih okoliščinah, povezanih s protesti 5., 6. in 7. julija letos v Ljubljani ni v zadostni meri opravila svojih nalog usmerjanja in usklajevanja dela območnih policijskih postaj. "Ni jim dajala strokovnih pojasnil, nadzirala njihovega dela in jim zagotavljala strokovne pomoči. Sektor uniformirane policije na PU Ljubljana v konkretnih primerih ni dovolj spremljal, analiziral, proučeval in ocenjeval varnostnih razmer, učinkovitosti in uspešnosti policijskega dela ter uporabe pooblastil pri vzdrževanju javnega reda, zagotavljanju osebne varnosti in varovanju premoženja," so sporočili z generalne policijske uprave.

Robert Balen

In nadaljevali: "Prav tako ni pripravil načrta varovanja niti ocene tveganja, ki je sestavni del načrta. Posledično v pripravljalni fazi za varovanje ni bilo predvidenega večjega števila policistov, ni bil dorečen način ukrepanja policistov, prav tako ni bilo neposrednega vodenja varovanja na kraju. Ugotovljena je bila tudi pomanjkljiva in premalo učinkovita komunikacija med policijsko upravo in centrom za varovanje in zaščito. Za odpravo navedenih pomanjkljivosti in izboljšanje organizacije dela je bila policijskima enotama naložena izvedba določenih ukrepov, sprožen pa je tudi postopek ugotavljanja odgovornosti, ki še poteka."

Spomnimo, v začetku meseca so ljubljanski policisti obravnavali več ponižujočih ravnanj in groženj, ki so bile storjena na škodo številnih poslancev državnega zbora. Policija je zato izvedla več ukrepov za zaščito varovanih oseb in okrepila varovanje okolice državnega zbora ter njihovih zaposlenih.

Škrinjarjeva ocenila, da se je vse skupaj začelo že v parlamentu in zdaj preselilo na ulico

O nadlegovanju in grožnjah, ki so jih bili deležni, ko so prihajali oziroma zapuščali parlament, so spregovorili poslanki SDS Mojca Škrinjar in Alenka Jeraj ter poslanec Janez Moškrič.

Kot je povedala Škrinjarjeva, jo je po tistem, ko je pri parlamentu izstopila iz avtomobila, nagovorila ženska ter jo najprej napadla verbalno, nato pa se začela še zaletavati vanjo z ramo. Ženska ji je tudi sledila, pri čemer je ponavljala grožnje, da ne bo mogla več mirno spati in da vedo, kdo je. Za zaščito je poslanka poprosila policista, ki je bil na travniku ob nekaterih protestirajočih, a ji je pojasnil, da varuje shod in naj nadlegovanje prijavi na centrali na Tavčarjevi.

Jerajeva je pojasnila, da so jih, ko so poslanci obravnavali novelo zakona o nalezljivih boleznih, pred vrati pričakali protestniki, mimo katerih so morali do vhoda v parlament, kar je bilo zelo neprijetno, saj so se zaletavali vanje in podobno. "Pri tem nas nihče ni zaščitil, tako ne varnostniki v parlamentu kot tudi ne policija, ki je bila tam," je opozorila Jerajeva in dodala, da je bila kot kolegi tudi sama deležna groženj, da vedo, kdo so, kje živijo.

Alenka Jeraj.
Tit Košir

Podobno izkušnjo ima tudi Moškrič. Ko je zapuščal parlament, se je, kot je povedal, spustil v prijazno diskusijo z nasprotniki cepljenja, v ponedeljek, ko je prav tako odhajal iz parlamenta, pa je nato ta ista skupina vpila, da je to tisti poslanec, ki trdi, da bosta samo cepivo in precepljenost rešila problem covida-19. Pojasnil jim je, da ostaja pri tem stališču in jim zaželel lep dan, a so "še naprej padale žaljivke, med žaljivkami pa tudi grožnja: vemo, kje živiš, najprej bomo tvoje domače, potem pa še tebe".

Škrinjarjeva pa je ocenila, da se je vse skupaj začelo že v parlamentu in zdaj preselilo na ulico. Po besedah Jerajeve so se ob dogajanju v DZ večkrat obrnili tudi na njegovega predsednika, a niso kam daleč prišli. Po njenem mnenju so velik krivec za dogajanje tudi družbena omrežja.

"Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval"

O podobnem primeru napada je poročal tudi poslanec NSi Jožef Horvat. Ta je v pismu predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču in generalni sekretarki državnega zbora Uršuli Zore Tavčar zapisal, da je bil v sredo zvečer v bližini parlamenta žrtev fizičnega in verbalnega napada. Po navedbah policije se je pred državnim zborom v sredo zbralo okoli 40 protestnikov. Neuradno naj bi šlo za nasprotnike zakona o nalezljivih boleznih. 

Jožef Horvat.
Robert Balen

"Na prehodu čez cesto (levo od poslopja državnega zbora pri Maximarketu) so me pričakali zelo agresivni ljudje z druge strani ceste. Vpili so name in me spraševali, kako sem glasoval," je poudaril vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Kot je pojasnil, jim je odgovoril, da je glasoval po svoji vesti in da so vsa njegova glasovanja vidna na spletnem portalu državnega zbora. Spomnimo, poslanci so v začetku julija glasovali tudi o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

Ljudje so mu nato zaprli pot, ga obkolili, mu grozili z besedami "boš že plačal" in pljuvali vanj. "Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot. Vse to so opazovali ljudje, ki so sedeli pri mizah ob Maximarketu," je zapisal Horvat in dodal, da to ni edini napad na katerega od poslancev v prejšnjem tednu.

Da je bila deležna podobnega ravnanja, je na Twitterju zapisala tudi poslanka Tadeja Šuštar (NSi), zmerjanje in pljunke pa je za TV Slovenija potrdil tudi Zmago Jelinčič.

V tistem času pa so neko popoldne neznanci v Žalcu skozi zadnje okno osebnega vozila poslanca SDS Ljuba Žnidarja polili neznano tekočino, je poročal spletni portal Nova24TV.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta