(VIDEO) Zaradi novega krožišča so se oglasili policisti: Brez vožnje v krogu, zamenjava pasov ne bo dovoljena

M.R.
28.08.2019 15:36

V Kranju zaključujejo gradnjo krožišča, na gorenjski avtocesti pa potekajo pripravljalna dela za preplastitev vozišča med priključkoma Kranj vzhod in Brezje ter sanacija viaduktov Podmežakla 1 in 2 od Lipc prodi Hrušici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skica novega krožišča Primskovo
Ggd

Na Primskovem v Kranju je v zaključni fazi gradnja novega krožišča, ki predstavlja enega najbolj obremenjenih cestnih odsekov v občini, kjer vsako popoldne nastajajo več kilometrov dolgi zastoji. Z novim krožiščem se bistveno spreminja ureditev, ki bo na začetku zahtevala nekaj več zbranosti pri voznikih. Najbolj bistveno je, da se bodo morali pravočasno razvrstiti na pravi prometni pas, saj menjave pasov v krožišču ne bodo mogoče in tudi ne dovoljene. Pasovi bodo namreč fizično ločeni z nizkimi betonskimi robniki, prek katerih vožnja ne bo dovoljena. 
Policija verjame, da se bo voznikom na začetku morda zdelo vse skupaj neobičajno, ko bodo krožišče "osvojili", pa bodo vozniki že dobro vedeli, kako ga prevoziti in kam se razvrstiti, da bodo potem vožnjo lahko nadaljevali v želeni smeri. 
Iz vsake smeri vožnje bosta do krožišča vodila dva pasova. Kot primer navajajo prihod voznika iz smeri Škofje Loke. Desni pas ga bo vodil na t. i. "turbo izvoz" proti Šenčurju, na levem pa se bo lahko izključil proti Kranju, proti Škofji Loki ali Šenčurju. Tisti, ki bodo prepozno ugotovili, da so se razvrstili na napačen pas, bodo morali z vožnjo nadaljevati, se pravilno izključiti in odpeljati do naslednjega križišča oz. primernega varnega mesta, kjer bodo lahko vozilo obrnili in se potem vrnili v krožišče in zapeljali v želeni smeri. 
"Turbo izvoza", desna prometna pasova, bosta potekala iz smeri Škofje Loke proti Šenčurju in iz smeri Preddvora proti Kranju. Na teh dveh pasovih voznik ne bo mogel zaviti nikamor drugam, opozarjajo gorenjski policisti. Hkrati tudi ne bodo mogli voziti v krogu, zamenjava pasov pa ne bo dovoljena. 
Hkrati še opozarjajo, da ima prednost vozilo, ki je že v krožišču, voznik, ki se vključuje, pa mora spustit mimo vse, ki se že vozijo po njem. Ko namerava voznik zapeljati iz krožišča, pa mora to ustrezno nakazati s smerniki. Ta konec tedna naj bi na tem kraju veljala še popolna zapora prometa. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/policijaKR/posts/2340994566118018{/facebookpost}

Ob delih na avtocesti povečan promet tudi na vzporednih cestah

Na avtocesti pa bo najpozneje v ponedeljek 2. septembra promet med priključkoma Kranj vzhod in Brezje urejen po dveh zoženih pasovih po sistemu 2+1+1. "To pomeni, da bo v smeri Jesenic levi pas urejen po drugi polovici avtoceste in bo od drugih dveh (v smeri Ljubljane) ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, en pas pa bo urejen ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oz. po smernem vozišču proti Jesenicam. Pomembno bo spremljati prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstiti na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bo več mogoče menjati. Kdor bo zapeljal mimo priključka Kranj zahod po levem pasu, se z avtoceste ne bo mogel izključiti vse do priključka Brezje, kar je okoli 14 kilometrov od vstopa v delovno zaporo," opozarjajo policisti.
Predvidoma med 9. in 30. septembrom bo zaradi obnove popolnoma zaprt priključek Kranj zahod v smeri Jesenic, med 1. in 7. oktobrom pa v isti smeri še priključek Naklo. 
V teku so tudi že sanacijska dela na viaduktih Podmežakla 1 in 2 med priključkoma Lipce in Hrušica v obeh smereh. Promet bo med obnovitvenimi deli urejen po drugi polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. 
Policisti pričakujejo nekaj slabe volje in neučakanosti med vozniki. Hkrati jih pozivajo, naj upoštevajo pravila, saj bo tako promet bolj tekoč in ne bo prihajalo do prometnih nesreč. Slednje za nekaj časa močno ohromijo promet. Hkrati dodajajo, da se v času delnih zapor na avtocestah pričakuje tudi povečan promet na vzporednih cestah. 
Zagotavljajo tudi, da bodo policisti in delavci Darsa v kritičnih urah na terenu spremljali promet in skušali zagotavljati maksimalno pretočnost, na vzporednih cestah bodo policistom pomagali tudi kranjski mestni redarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta