Vindišar: Samotesti danes nadomeščajo termometer. V nedeljo 8396 okužb, pozitivnih skoraj 76 odstotkov testov PCR

Va
24.01.2022 09:49

Bolnišnice zdravijo 636 obolelih, med njimi tudi devet otrok in osem porodnic. V zadnjem tednu je za posledicami virusa umrlo 80 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Po nedeljsko značilno nekaj manj opravljenih testih PCR, bilo jih je 11.104, so pri nas potrdili 8396 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo skoraj 76 odstotkov testov. 

Sedemdnevno povprečje novih primerov je po tednu rekordnih okužb, najvišjih vse od začetka spopadanja z virusom, 10.474. Po oceni, ko jo je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je v državi trenutno 118.636 okuženih.

Hitrih testov je bilo včeraj 44.909.   

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 je naraslo na 636, 135 jih zdravijo na intenzivnih oddelkih.

Za posledicami virusa je umrlo še 13 ljudi.

V drugem tednu letošnjega leta se je globalno, v svetovnem merilu, število okužb s koronavirusom povišalo za 20 odstotkov, je na vladni novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager. Od lanskega 31. decembra do 23. januarja letos so registrirali 77 milijonov novih primerov. Evropski center za spremljanje bolezni prognozira, da se bo število okuženih in tudi hospitaliziranih še povišalo. Omikron je zdaj v Evropi že prevladujoč.  

V šolah vzpon okužb pri starejših od 14 let

Število pozitivnih raste tudi v Sloveniji. Po besedah Čakš Jagrove pa število smrti na srečo ne sledi vzponu števila potrjenih primerov. Največ okužb s koronavirusom je potrjenih v skupini starih od 15 do 45 let, število pozitivnih pa se veča tudi v višjih starostnih skupinah. Nekaj več je primerov v domovih za starejše, a delež okuženih je razmeroma majhen in potek bolezni v glavnem blag. Šole? Čakš Jagrova pravi, da je viden vzpon števila okužb pri starejših od 14 let in tudi pri zaposlenih.  

Med 10. in 16. januarjem so potrdili 45.001 primer okužbe s koronavirusom. Epidemiologi so prepoznali 60.205 kontaktov okuženih, od tega je bilo 51.283 visoko tveganih stikov.  Veliko okuženih pa še vedno ne želi povedati, s kom so bili v stiku. Navajajo, da ne vedo, kje so se okužili, ali pa kot vir okužb navajajo domače okolje. 

Nekatere nejasnosti o omikronu se počasi le razrešujejo, je povedala Čakš Jagrova. Že je znano, da je potek bolezni praviloma blažji. A je opozorila tudi, da učinki množičnega zbolevanja na celotno populacijo, na rizične skupine in predhodno okužene še niso znani, s tem pa tudi ne, kakšne bodo v prihodnjih tednih obremenitve covidih bolnišnic.

Ko se pojavijo respiratorne težave, se ostane doma

V primerjavi s prejšnjim tednom je zdaj na navadnih oddelkih 93 več bolnikov, je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Zdravijo tudi devet otrok in osem porodnic. V zadnjem tednu je za posledicami virusa umrlo 80 ljudi.

Virusno breme v družbi je enormno, je opozoril in ponovno pozval k cepljenju, ker vsak odmerek šteje. Omikron je z vso silovitostjo udaril med nas, pravi Vindišar. In da samotesti oziroma hitri antigenski testi, takoj ko se pojavijo respiratorne težave, danes nadomeščajo termometer. Takrat je treba ostati doma, je poudaril državni sekretar. Če simptomi tudi po treh dneh ne odnehajo, osebni zdravnik napoti na test PCR. Pritisk na testiranje je velik, trudijo se rezultate PCR-testiranj zagotoviti v 48 urah. Če je čakanje vendarle daljše, državni sekretar prosi za razumevanje, laboratoriji delajo od jutra do večera, del vzorcev pošiljajo tudi v laboratorije v tujino.    

Ponovno je pojasnil razliko med izolacijo in karanteno. V karanteno so, razen izjem, napoteni tisti, ki so bili v rizičnem stiku z okuženo osebo. V izolacijo oziroma osamitev pa so, večinoma za sedem dni, napoteni ljudje, ki so zboleli ali že kažejo znake bolezni. Če ljudje v karanteni zbolijo, preidejo v izolacijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta