Vlada RS = vlada JJ, s.p.?

Matija Stepišnik
18.11.2020 14:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

"Dobro jutro. Slovenija bo v drugi polovici 2021. predsedovala Svetu EU." Tako je vplivni bruseljski medij Politico v znamenitem jutranjem pismu za vse vrste vplivnežev v evropski politiki in širše - z njim naslavljajo ključne "izredne" in druge novice, analize, ureja ga dolgoletni urednik, dopisnik nemškega Die Welta in londonskega Financial Timesa Florian Eder - podčrtal novo pismo Janeza Janše političnemu vrhu EU. Da se je Janše v medijih in politiki oprijel vzdevek "maršal Twitto", Sloveniji dodaja trumpovski prizvok novodobne politične bizarnosti, a je neprimerno bolj skrb vzbujajoče, da predsednik vlade z najnovejšim pisanjem v podporo madžarsko-poljski blokadi svežnja za boj EU s pandemijo, ker ta pogojuje evropski denar z vladavino prava, (ne)povratno spreminja položaj države v EU in posega v njene temeljne usmeritve. Doseženi kompromis o vladavini prava je minimum, pod katerega ne moremo, Politico kot protiutež Janši postavlja nizozemskega kolego Rutteja.

Jasno nam je, da tako z nedavnimi intervencijami v ameriške predsedniške volitve kot z zadnjo "EU-okrožnico" poleg podpore iliberalnim višegrajskim somišljenikom - v primeru Madžarov govorimo tudi o skupnih finančnih interesih - pri redefiniciji razumevanja vladavine prava Janša dela še dvoje. Prvič, vzdržuje mobilizacijo sicer monolitnega volilnega telesa, za katero ne pozabi vsakič znova povedati svoje resnice o ukradenih volitvah 2014, in to kar v režiji zdajšnjih partnerjev, SMC, ki je bila šest let nazaj politično-etično in personalno očitno povsem drugačna stranka. In drugič, odvrača pozornost od poslov, ki tečejo v ozadju (najbolj očitno v zadnjem času to kažejo spremembe v projektu 2. tir, prodaja Telekomovih družb ...), in napak svoje vlade 3.0 pri upravljanju epidemije. Kako je ta ušla izpod nadzora, kažejo tragične statistike. In dejstvo, da se te ne umirjajo in se ne bodo še nekaj časa kljub močnemu zaostrovanju ukrepov. Bili so prepozni, nedosledni. Ne vemo, ali bo zadnje pismo nov povod, da se vodje koalicijskih strank in poslanci ponovno vprašajo, ali je to podoba države, za katero prispevajo glasove, ali bodo vztrajali v (samo)iluziji, da bo nekoč drugače in je Janša "učinkovit krizni premier". Dalje: ali bo glavo iz peska potegnil neposredno izvoljeni predsednik Borut Pahor, ki se je resda transparentno odpovedal statusu moralne avtoritete in skuša biti "zaveznik" vsake vlade, Janševe pa še posebej? Škoda, ki jo pozicijam države povzroča Janša, je prešla kategorije zunanjepolitičnega ugleda in verodostojnosti. Govorimo tudi o epidemiji, o vrednosti življenj, ki ugašajo v njej. V EU opozarjajo na tveganje zaradi zamud, če sveženj pomoči ne bo sprejet čim prej. Govorimo o tem, da mnogi v Sloveniji za preživetje nujno potrebujejo dodatne pomoči. A premier s svojimi ravnanji hitro zagotovitev dodatnih, evropskih finančnih virov ogroža. 

Robert Balen

To ne bo koalicija ene stranke in enega prvaka, je ob objavi prestopa SMC v JJ-tabor dejal Zdravko Počivalšek. Matej Tonin, prvak NSi, tiste stranke, ki je napovedala sredinsko pot po modelu CDU, se je od šefa distanciral, češ da Janševo pismo ni stališče vlade. Koga mar predstavlja Janša? Sebe in SDS? Vlada RS = vlada JJ, s.p.? Samoovadba Tonina, da so celo v koaliciji talec Janševih incidentov mimo v DZ potrjenih zunanjepolitičnih dokumentov, ne pomenijo odveze politične odgovornosti sredi izjemne zdravstvene krize, ki jo imajo SMC, NSi in Desus za asistiranje Janševi agendi in (pre)računom lastnih političnih in interesnih koristi. Enako seveda velja za Pahorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.