Pahor v odzivu na Janševo pismo voditeljem EU: Od prvih demokratičnih volitev leta 1990 naprej so bile vse legalne in legitimne

STA, M.R., Ž.V., A.L.
18.11.2020 07:08
Premier Janez Janša je v torek poslal pismo voditeljem EU. V njem se zavzema za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki ga zdaj po njegovem mnenju spodkopava nedavni dogovor med svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem vladavine prava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V pismu, med drugim naslovljenem na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, je zapisal, da je treba po celotni EU spoštovati vladavino prava, a dodal, da "diskrecijskih mehanizmov, ki ne temeljijo na neodvisni presoji, ampak na politično motiviranih kriterijih, ne moremo imenovati 'vladavina prava'". Poudaril je tudi, da "Slovenija podpira brezpogojno spoštovanje vladavine prava v vseh primerih in brez dvojnih standardov".

"Danes številni mediji in nekatere politične skupne v Evropskem parlamentu odkrito grozijo z uporabo instrumenta, napačno poimenovanega 'vladavina prava', da bi z večinskim glasovanjem disciplinirali posamezne države članice," je opozoril Janša v pismu, naslovljenem še na kanclerko trenutno predsedujoče Svetu EU Nemčije Angelo Merkel in premierja prihodnje predsedujoče Portugalske Antonia Costo, ki ga je poslal voditeljem vseh članic unije.

"Tisti med nami, ki smo del življenja prebili pod totalitarnimi režimi, vemo, da se odstopanje od realnosti začne, ko procesi ali ustanove dobijo imena, ki pomenijo ravno obratno od njihovega bistva," je še dodal.

O ukradenih volitvah v Sloveniji

V skoraj štiri strani dolgem pismu je omenil tudi, da smo bili leta 2014 v Sloveniji "priča ukradenim volitvam s pomočjo drastične zlorabe državnih ustanov", nobena od institucij EU pa se takrat ni odzvala niti z enim samim opozorilom.

Kot je zapisal, Evropski parlament ni želel o tem niti razpravljati, ker za uvrstitev te teme na program ni bilo zadostne večine. Obenem je bilo in je še veliko razprav o stanju demokracije na Madžarskem in Poljskem. "Sprožili so celo postopek po 7. členu pogodbe o EU, čeprav v nobeni od teh držav ni bilo in še zdaj ni zlorabe sodstva za politične cilje in nobena ni imela niti enega političnega zapornika, kaj šele primera kraje volitev kot v Sloveniji," je opozoril.

Zapisal je še, da vladavina prava po definiciji pomeni, da o sporih odloča neodvisno sodišče in ne politična večina ali katera koli druga institucija. "Če politično telo svojo odločitev imenuje vladavina prava, naredi že prvi korak stran od realnosti," je ocenil. A Evropska unija temelji na vladavini prava: na ločitvi izvršne, zakonodajne in sodne veje oblasti. Država, katere politični sistem ne temelji na demokraciji in vladavini prava, sploh ne izpolnjuje vseh pogojev za članstvo, je spomnil.

V pismu je še poudaril, da pogodba o Evropski uniji ne dovoljuje diskriminacije nobene države članice na politično zahtevo druge članice ali katere koli evropske institucije.

"S sledenjem napačni smeri nam dobra prihodnost za celo in svobodno Evropo polzi iz rok," je posvaril premier.

Morje je dovolj razburkano

Opozoril je še, da je "morje zadosti razburkano že brez težav, ki jih povzročamo sami sebi". Ob tem je omenil velik vpliv Kitajske, veliko razdeljenost ZDA po volitvah, rusko zunanjo politiko in teroristične napade v EU.

"Zato bolj kot kadarkoli potrebujemo enotnost glede tega, kam smo namenjeni. Potrebujemo spoštovanje drug drugega. Potrebujemo skupno obrambo dostojanstva vseh volivcev v vseh državah članicah unije. Potrebujemo evropske institucije, ki se ne bi vmešavale v notranjepolitične konflikte držav članic," je zapisal Janša. Dodal je, da moramo spoznati, da temelj EU ni denar, temveč vrednote ter da vrednot ne moremo izsiliti z denarjem.

"Dilema, ki je pred nami, je zelo preprosta. Spoštovanje dogovora z julijskega vrha je odgovoren pristop k dobri prihodnosti EU. Nespoštovanje pa je ravno nasprotno," je še poudaril Janša.

Pismo je končal z opozorilom, da bodo prihodnji dnevi ključni za dosego pravičnega in uravnoteženega dogovora, ki bo temeljil na julijskem dogovoru voditeljev unije. "Samo s hitrim končanjem tistega, kar smo začeli julija, bomo lahko izpolnili visoka pričakovanja ter tlakovali pot k močnejši Evropi v obdobju po pandemiji," je izpostavil.

"Ker smo pod časovnim pritiskom, sem prepričan, da se bomo z dodatnimi prizadevanji za sodelovanje vseh izognili nadaljnjim zamudam, kar bo vodilo v trden dogovor, s katerim bomo ostali združeni proti nejasnostim, ki nas čakajo v prihodnjih tednih in mesecih," je sklenil slovenski premier.

Kasneje je na svoji Facebook strani pojasnil, da Slovenija na ponedeljkovi seji stalnih predstavnikov članic pri EU ni vložila oziroma napovedala veta. "Predlagali smo, da si pred končnim odločanjem v predlagani smeri in posledično neizogbno blokado EU sredstev za vse vzamemo dodaten čas in poiščemo kompromis na podlagi julijskega dogovora," je zapisal.

"Moje pismo je poskus klica k razumu. Za prihodnost EU smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo," je poudaril.

Na podlagi pogodbe o EU lahko vsaka članica povsem legalno in legitimno vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje, je dodal Janša.

"Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj zastoj pri okrevanju po epidemiji? In da nobene suverene države v EU ne boste pri pomembnih zadevah nikoli mogli prisiliti, da počne nekaj, kar je v nasprotju z njenimi interesi? In da je v interesu Slovenije, da do tega zastoja ali še česa resnejšega ne pride?" je vprašal.

Odzivi ...

Predsednik koalicijske stranke NSi in minister za obrambo Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da pismo predstavlja mnenje predsednika vlade in ne celotne vlade. Vlada o tem ni odločala, še dodaja Tonin.

Bolj konkreten je bil začasni zastopnik stranke DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar. "EU se sooča z največjo zdravstveno in ekonomsko krizo po 2. sv. vojni, enotnost držav članic je bistvenega pomena. Pismo PV evropskim voditeljem zagotovo ne koristi interesom Slovenije, postavlja nas med problematične države, kamor nikoli nismo sodili. To terja resno razpravo," je tvitnil.

SMC o volitvah 2014: Volitve smo zmagali pošteno

"V SMC zavračamo vsebino pisma, ki ga je predsednik vlade poslal predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu. Vladavina prava je za SMC eden temeljnih postulatov delovanja Evropske unije in podpiramo vsa prizadevanja članic EU in evropskih institucij za uveljavitev tega načela v vseh državah članicah EU in širše," so sporočili tudi iz koalicijske partnerice SMC Zdravka Počivalška. Dodali so, da so povsem nerazumljive tudi trditve o ukradenih volitvah: "SMC je volitve 2014 zmagala pošteno, na podlagi volje ljudi, izražene na svobodnih in demokratičnih volitvah."

Po tem, ko se je od poslanega voditeljem EU ogradil Tonin, so iz stranke v daljšem zapisu pozvali k sodelovanju. "Pri tem pozivamo koalicijske partnerje, posebej največjega, da se v tej delikatni situaciji vzdržijo enostranskih ravnanj in interpretacij, in da ne diskreditirajo sicer precej utemeljenih stališč glede sedanje situacije v Evropski uniji, z zgodbami o ukradenih volitvah in podobnim," so zapisali in dodali, da mora vlada delovati enotno in usklajeno, koalicijski partnerji pa da lahko prevzemajo odgovornost le za skupaj sprejete in v koaliciji usklajene rešitve. "Le tako se bo namreč mogoče izogniti predčasnim volitvam in izpeljati ta mandat in predsedovanje, predvsem pa se z vso odgovornostjo posvetiti sedanjim težkim razmeram, ki jih je treba miriti in dobro upravljati. Potrebujemo sodelovanje in dialog, ne pa stalno odpiranje novih front in ustvarjanje in razpihovanje novih nasprotij," so zaključili.

Bratuškova Toninu: Počasi bo trenutek ...

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek pa je na Twitterju neposredno nagovorila Tonina: "Počasi bo trenutek, da se ta norost konča. Matej Tonin, se ti ne zdi, da je narejeno že dovolj škode državi?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta