Vlada sledila predlogu strokovne skupine in sprejela ukrepe za zaprtje države. Novi režimi v izobraževanju, gospodarstvu, kulturi, pri bogoslužju ...

K. Š.
28.03.2021 10:15
Od 1. do 12. aprila se uvede zaprtje države oziroma "lockdown". Predsednik vlade Janez Janša pravi: "Zaustavitev javnega življenja bo kratka. 12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja. Uspeh teh ukrepov je odvisen od doslednega izvajanja in upoštevanja."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik države Borut Pahor je s predsedniki parlamentarnih strank in stroko dopoldne razpravljal o tem, katera strategija ukrepanja vlade (in države) je v sedanjem stanju najprimernejša. Vlada je na popoldanski seji nato sprejela predloge strokovne skupine, ki so bili podani na dopoldanskem srečanju. Državna uprava bo skoraj v celoti prešla na delo od doma, na vladi pa apelirajo, da gospodarstvo stori enako. Ponovno uvajajo tudi nošenje mask na javnih prostorih z 2 izjemama: za izvajanje športnih aktivnostih na zelenih površinah, kjer je dovolj prostora, in v prevoznih sredstvih, kjer so osebe iz istega gospodinjstva.

Janša je izpostavil, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrti do junija. Že v ponedeljek pa bodo po Janševih besedah začeli veljati ukrepi na področju prehajanja državnih meja. Kot razlog je navedel alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana. Od ponedeljka torej ni več dovoljeno potovati v rdeče države, razen izjem, pri vstopu v Slovenijo pa bodo veljavni le PCR testi schengenskega območja. 

Izjema pri prepovedi zbiranja je velikonočna nedelja, ko bo dovoljeno zbiranje dveh družin

Minister Matej Tonin je po seji vlade dejal, da alternative omejevanju stikov ob nezadostni količini cepiva zaenkrat trenutno ni. "Verjamemo, da bo šlo za učinkovito a kratkotrajno omejitev javnega življenja. Deluje le hitra in vsesplošna akcija. Ključno je, da so ukrepi predvidljivi," je dejal. Milan Krek je ob tem dodal: "Prosim prebivalce Slovenije, da spoštujejo preventivne ukrepe. Še bolj dosledno, ker je virus 70 % močnejši."

Šolstvo, šport in kultura

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je pojasnila, da bo izobraževanje potekalo na daljavo, izjeme bodo vrtci in 1. triada za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi ter šolanje otrok s posebnimi potrebami. 

Za profesionalne športnike ni nobenih novih omejitev, tudi Evropsko prvenstvo v nogometu (U-21) bo lahko potekalo nemoteno naprej.

V času zaprtja države bodo zaprte tudi kulturne ustanove. Minister za kulturo Vasko Simoniti je dejal, da se v tem času prekinejo tudi vse verske dejavnosti oz. bogoslužja s prisotnostjo ljudi. Ostaja samo verska duhovna oskrba ljudi v stiski.

Gospodarstvo in infrastruktura

Kot je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ne bo veljal za lekarne, bencinske servise, finančne storitve, pošto, dostavne službe, dimnikarske storitve (pri teh pod pogojem, da je v prostoru samo en izvajalec ali izvajalec in uporabnik) ter servisne delavnice za popravila in vzdrževanje motornih koles in koles. Dovoljena bodo tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, osebni prevzem blaga ali hrane vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodaja blaga na daljavo, priprava jedi in pijač za dostavo, priprava in strežba jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

Vse te storitve se bodo lahko izvajale brez obveznega tedenskega testiranja. Z obveznim tedenskim testiranjem izvajalcev oz. s potrdilom o prebolelosti ali cepljenju pa bodo lahko med drugim obratovale prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah, kmetijske prodajalne, vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, tržnice, prodajalne s tehničnim blagom, trafike in kioski ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve.

Javni promet bo potekal po prazničnem voznem redu, začasno bodo zaprta smučišča, avtošole, ustavljeni bodo tudi tehnični pregledi.

Zdravstvo

Minister za zdravje Janez Poklukar je poudaril, da ostalih ne-covid aktivnosti zdravstva v tem času ne zmanjšujejo, "saj vemo, da so potrebe velike tudi na drugih področjih". 

Posvet začrtal smernice

Minister za zdravje Janez Poklukar je na posvetu uvodoma dejal, da strokovna skupina predlaga pomembne spremembe, da se situacija spremeni. "Zavedamo se, da leto, ki je za nami, ni lahko. Pustilo nam je pandemsko izčpanost," je priznal in dodal, da bomo mogli prestati še zadnji korak v maratonu, da se uspešno precepimo in situacijo prebrodimo. Po njegovih besedah podatki kažejo jasno nakazan tretji val epidemije v katerega gre celotna Evropa in z njo svet. "Slovenija ni osamljen otok, to kažejo številke, vidimo pozitiven trend," je dejal in navedel sedem dnevno povprečje, ki je iz včerajšnjih 927 okužb zraslo na 944.

Trenutno je najbolj izpostavljena starostna skupina pod 45 let. Če bo šlo tako naprej, bomo imeli v mesecu aprilu na intenzivni negi od 150 do 200 ljudi, je obenem poudaril Poklukar. 

 

Delež angleške različice virusa je v zadnjem tednu znašal 34 odstotkov. "Angleška različica bo izpodrinila naš dosedanji sev in to bo povečalo število hospitaliziranih," je pojasnil in podkrepil, da to dokazuje angleška študija. Za zdaj ni dokazov, da bi ta sev imel večjo smrtnost, res pa je, da se vpleta večje število mlajših med težjimi poteki; za zdaj še vseeno opažajo visoko povprečno starost v enotah intenzivne terapije, opozarja Poklukar. 

Ob tem ima Slovenija podobne ukrepe kot ostale države EU; težko je reči, da ima strožje ukrepe kot ostale države članice, je še dodal. Avstrija bo v začetku aprila denimo uvedla strožje omejitve, Italija gre v zaprtje šol, odprte bodo le trgovine, prepovedani so tudi družinski obiski, stanovanje lahko zapustiš le za odhod v trgovino in službo.

Dr. Mateja Logar je ob tem nadaljevala, da je glede na to, da je večji pritisk na intenzivne enote in da prihajajo mlajši bolniki, potrebno ukrepe zaostriti. "Težko je živeti v nekem nevedenju, koliko časa bodo ukrepi trajali, zato smo se odločili, da ukrepe natančno opredelimo tudi časovno," je dejala. Predsednik vlade Janez Janša je predstavil dobave cepiv in med drugim povedal, da smo mesec dni v zaostanku. Tako do poletja ne bomo uspeli učinkovito ustavili virusa. Kot je dejal, iz podatkov jasno izhaja, da je pred nami april, mesec v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti. "V maju ob dobavi obljubljenih količin cepiv lahko računamo na neposredno zaustavljanje virusa in v juniju na to, da bomo lahko razglasili vsaj rumeno, če ne zelene barve in sprostili večino ukrepov," je ocenil.

Dodal je, da se vlada zaveda, da je sprejetje teh odločitev težko, saj bo to imelo finančne in socialne posledice. Učinki zaprtja in ukrepov pa bodo vidni, če bomo ukrepom sledili vsi, je opozoril.

Mnenje epidemiologov 

Iz nastopov epidemiologov na današnjem sestanku vrha politike s stroko na Brdu pri Kranju je razbrati, da se zavedajo, da bi enajstdnevno zaprtje države povzročilo težave, a je nujno, da tretji val zaustavimo že na začetku. Zaprtje bi bilo kratko, a učinkovito, je dejal direktor NIJZ Milan Krek.

Prvi epidemiolog in član strokovne skupine, ki je politiki predlagala zaprtje države, Mario Fafangel je povedal, da vsi podani predlogi za zaprtje slonijo na številkah. Več znakov namreč vodi k istemu zaključku, to je, da se krivulja okužb zopet dviga. Mnenja o zaprtju so bila po njegovih besedah med člani skupine različna, a je na koncu tudi sam glasoval zanj. Sam ga sicer vidi predvsem kot nekaj, s čimer kupujemo čas za cepljenje. Poudaril je, da bi bilo zaprtje, za katerega se zaveda, da bo povzročilo veliko težav, kratko, ljudje pa lahko tudi vedo, kaj sledi potem.

Po besedah predsednice zdravniške zbornice in članice strokovne skupine Bojane Beović smo trenutno na delu krivulje, ko je učinkovito in resno ukrepanje lahko zelo hitro učinkovito. Pri tem se je do zdaj kot najbolj učinkovita izkazala omejitev zbiranja. Prav želja po omejitvi zbiranja je bila po besedah vodje strokovne skupine Mateje Logar razlog, da so se odločili predlagati tudi zaprtje šol, saj se od tam lahko virus širi v domača okolja. Po njenih besedah je bil sicer po zadnjem odprtju šol opazen porast števila primerov okužb, a ne tako, "da bi to generiralo velik porast epidemije".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta