Vladno posvetovalno skupino zapustil prvi epidemiolog v državi, Gantar je nezadovoljstvo z njim večkrat delil

Andreja Kutin Lednik
07.12.2020 11:00
Strokovnjak NIJZ je poudarjal pomen pripravljenosti na cepljenje proti covidu-19, užival je visoko stopnjo zaupanja javnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
sta

Vladno posvetovalno skupino za covid-19 je zapustil prvi epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Predstojnik Centra za nalezljive bolezni je vseskozi poudarjal, da je nujna pripravljenost na cepljenje proti covidu, ki je sedaj vse prej kot dobra, z vlado pa se je razhajal v stališču glede množičnega testiranja. Mario Fafangel po nedavni raziskavi uživa tudi precej visoko stopnjo zaupanja javnosti. 

Z NIJZ so sporočili le, da je "Mario Fafangel, včeraj, 6. decembra, obvestil ministra za zdravje o nepreklicnem izstopu iz Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19, ustanovljene pri ministrstvu za zdravje. V odstopni izjavi je ministru navedel svoje razloge, ki pa jih javno ne bo pojasnjeval".

V strokovni skupini so iz NIJZ štirje, pa je na tiskovni konferenci vlade  povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin in potrdil Fafangelov nepreklicni izstop. Vladna stran je bila o njegovem koraku obveščena v ponedeljek zjutraj. "To je vse, kar vam povem." O domnevnih frustracijah drugih članov skupine, ki jo vodi Bojana Beović, ker se številke v epidemiji ne izboljšujejo, pa da ne more govoriti.

"Očitno je bilo preveč nesoglasij," pa pravi minister za zdravje Tomaž Gantar. Fafangelovo odločitev razume in jo obžaluje. Posvetovalno skupino namerava preoblikovati in Fafangela znova povabil vanjo.

Intervju z Mariem Fafangelom, ki je bil nedavno objavljen v naši prilogi V soboto, lahko preberete tukaj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta