Vnovično srečanje: Kako blizu koaliciji ustavnega loka je Karl Erjavec?

Uroš Esih Uroš Esih
13.10.2020 12:08

Opozicijski četverček usklajuje vsebinska izhodišča za pripravo koalicijske pogodbe. Kaj bi lahko prinesel sestanek med najverjetnejšim novi predsednikom DeSUS-a Karlom Erjavcem in mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Opozicijski četverček
Žiga Živulovič/Bobo

Po prvem sestanku prejšnji petek se znova srečuje četverček opozicijskih strank koalicije ustavnega loka LMŠ, SD, Levica in SAB. Predstavniki vpletenih strank procesa, ki bojda vzpodbudno teče, napredka v dogovarjanju ne želijo podrobneje komentirati, saj želijo do končnega rezultata, nove večine v državnem zboru, kar pomeni padec tretje vlade Janeza Janše, procese peljati čim manj na očeh javnosti.

Spodbudno pa je, tako iz njihovih vrst, da je napoved koalicije ustavnega loka naletela na pozitiven odziv v javnosti, saj idejo alternativne koalicije podpira 51,7-odstotka vprašanih po zadnji anketi Ninamedie. Oziroma drugače, 54,8-odstotka vprašanih se strinja s trditvijo, da naj državni zbor izglasuje konstruktivno nezaupnico sedanji vladi Janeza Janše.

Osrednji cilj koalicije ustavnega loka, okoli katerega so se zedinile stranke, je, da preprečijo nadaljnjo škodo, ki jo lahko z vsakim dnem naredi Janševa vlada. Zadnji pospešek poenotenju četverčka naj bi bila včerajšnja strankarsko pogojena menjava na vrhu nacionalnega preiskovalnega urada.

Danes bodo stranke predstavile konkretne pripombe in vsebinska izhodišča za pripravo koalicijske pogodbe, ki nastaja na vsebinskih izhodiščih predstavljenih v iniciativi koalicije ustavnega loka, ki jo je pripravil mandatarski kandidat Jože P. Damijan skupaj s podporniki iz akademskih vrst. Predstavniki koalicije ocenjujejo, da bo do vsebinske uskladitve na splošni ravni že prišlo hitro, več težav se pričakuje v nadaljevanju, saj si stranke uresničitev vsebinskih ciljev predstavljajo na različne, mestoma konfliktne načine.

Kot je povedal mandatarski kandidat Damijan, je časovni okvir za formiranje koalicije nekje dva meseca, torej do konca letošnjega leta. Pred tem se mora zgoditi kongres stranke DeSUS, na katerem predstavniki četverčka pričakujejo zmago povratnika Karla Erjavca. Z Erjavcem na čelu naj bi bil DeSUS po njihovi oceni bližje odhodu iz koalicije, a vsi se zavedajo, da je kaj takega daleč od samoumevnega.

Karl Erjavec je že sestankoval z Jožetom P. Damijanom.
Robert Balen

Erjavec in Damijan naj bi se po neuradnih informacijah sestala jutri. Iz kroga blizu Erjavca prihajajo odzivi, da Erjavec realno ne pripisuje velikih možnosti za uspeh koalicije ustavnega loka, a da čisto brez možnosti takšna koalicija vseeno ni. DeSUS pod Erjavčevim vodstvom naj ne bi imel namena rušiti vlade. Če pa se bo na drugi strani zbralo dovolj glasov, torej 42, skupno z glasovi nekaterih poslancev SMC, pa naj bi Erjavec zagotovil manjkajoče štiri poslanske glasove, ki naj bi bili pripravljeni podpreti novo večino v državnem zboru. V času krize, ki jo povzroča epidemija, potrebuje državo na čelu predsednika vlade, ki operativno pozna delovanje vzvodov oblasti, česar Erjavec v Damijanu naj ne bi videl. Istočasno se Sloveniji v naslednjih mesecih obeta gospodarska kriza, ko bo treba najverjetneje zarezati v javne finance, čemur se levosredinske vlade praviloma izognejo v velikem loku, javnomnenjsko nepriljubljene ukrepe pa prepustijo strankam nasprotnega ideološkega pola.

Poleg tega je vodja poslanske skupine stranke DeSUS Franc Jurša povedal, da vprašanje odhoda iz koalicije ni stvar enega človeka, ampak celotne stranke. Sicer pa je vodstvo DeSUS-a neprijetno tudi presenetila odločitev vlade na dopisni seji, da bo urad za demografijo vodil direktor in ne minister brez listnice. V idealnem scenariju je bilo načrtovano in dogovorjeno z Janšo, da bo urad ministrstvo, ki ga bo vodil novi predsednik stranke. Da DeSUS dobi tretje ministrstvo po svojem kongresu, naj bi bilo usklajeno tudi z Novo Slovenijo, ob tem da prevzamejo en sekretarski položaj upokojenske stranke. Neuradno v stranki računajo, da bo po kongresu odločitev vlade spet mogoče popraviti na način, da bo urad vodil minister.    

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta