Jože P. Damijan: "Naša pobuda je presekala z mantro, da ni osebe, ki bi si upala prevzeti ta izziv"

Ž.V.
08.10.2020 12:55

Po tem, ko so LMŠ, SD, SAB in Levica včeraj predstavile konkretno idejo za menjavo obstoječe vladne garniture, se je danes na svojem blogu že drugič oglasil prvopodpisani pod dokument, ekonomist Jože P. Damijan, ki je pripravljen postati novi mandatar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Hvala vsem za nešteto izrazov podpore, ki sem jih dobil (ki smo jih dobili) včeraj. V vaših odzivih se čuti ta silna energija in želja po spremembah, želja po normalizaciji države," je najprej zapisal Damijan, ki je v pobudi Koalicija ustavnega loka s somišljeniki zapisal, da največja vladajoča stranka SDS neprikrito izvršuje neizrečen poskus, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka mednarodni položaj Slovenije.

Na svojem blogu je zapisal še: "Skupaj, in samo skupaj, lahko premagamo to epidemijo. Samo skupaj lahko to našo domovino spet normaliziramo. Zdravstveno, politično, človeško, socialno in gospodarsko." Odgovorno vsak pri sebi, odgovorno na ravni države in eden do drugega, tako Damijan, je to dosegljivo.

Nekaj ur zatem je na svojem blogu objavil še drugi zapis, v katerem je zapisal, da je pobuda intelektualcev z njim na čelu presekala mantro, "da ni osebe, ki bi si upala prevzeti ta izziv". Dodaja, da je v Sloveniji vse preveč pripravljenosti druge pozivati k akciji in premalo tega, da bi ljudje sami prevezeli odgovornost in se izpostavili.

Pravi, da je v pobudi, pri čemer poudarja, da ne gre za ponudbo ali ponujanje, odgovoril na vprašanje, da se je pripravjen izpostaviti. "Ja, pripravljen sem se izpostaviti tudi sam, če s tem pripomorem k preseganju malenkostnih delitev iz preteklosti in s tem k zaščiti ustavne ureditve te države, zaščititi ljudi pred epidemijo, h gospodarskemu okrevanju in večji blaginji za vse," je zapisal.

"Pobude sem se lotil kot angažiran državljan in profesor ekonomije, ki ne more gledati proč, ko se razgrajujejo temelji države. A eno je napisati diagnozo, drugo pa biti del rešitve. Povsem jasno mi je, da brez pripravljenosti lastnega angažmaja ne moreš motivirati drugih," nadaljuje.

Na koncu pa je še zapisal: "Ni šlo torej za ponudbo, pač pa za pobudo. In ni šlo za ponujanje, pač pa za nujo. Nujo angažirati dovolj veliko število podobno mislečih in čutečih državljank in državljanov, da si ne pustimo, da nam ugrabijo državo v času najhujše svetovne krize po drugi svetovni vojni." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta