Vojaške nabave: Minister Tonin ponuja rešitev za nujno helikoptersko pomoč

Žana Vertačnik
12.05.2021 05:50
V medresorskem usklajevanju je predlog obrambnega ministrstva Mateja Tonina za ureditev helikopterske nujne medicinske pomoči. V vrhu prioritetnih investicij v Slovensko vojsko sta sicer taktično transportno letalo in dva transportna helikopterja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Transportno letalo C27J Spartan, ki ga kupuje slovenska vojska. Foto: Borut PODGORŠEK/MORS
Borut Podgoršek, Mors

Med prioritetne investicije v Slovensko vojsko sodi tudi posodobitev oziroma podaljšanje življenjske dobe helikopterjem Bell 412, ki so v uporabi za izvajanje nujne helikopterske medicinske pomoči (HNMP). Minister iz vrst NSi in predsednik te stranke Matej Tonin je že lani januarja, takrat še kot del opozicije, vlado Marjana Šarca opozarjal, da je obstoječi sistem HNMP, ki v Sloveniji velja že 17 let, slab. V NSi so takrat ocenili, da bi bilo izvajanje helikopterske nujne pomoči z zunanjim oziroma zasebnim helikopterskim prevoznikom za slovenske razmere bolj učinkovito in transparentno.

Na ministrstvu za obrambo pojasnjujejo, da nakupa namenskih helikopterjev ne načrtujejo, je pa predvidena posodobitev flote helikopterjev Bell 412 do leta 2023. "Investicijska dokumentacija je pripravljena, ocena sredstev za posodobitev pa znaša 31,7 milijona evrov," so nam pojasnili. Po naših informacijah so pri Toninu za ureditev HNMP pripravili tudi novo rešitev.

Predlog v medresorskem usklajevanju

"Ministrstvo za zdravje je eden od deležnikov pri ureditvi HNMP in sodeluje pri usklajevanju predloga vladnega gradiva, ki ga je pripravilo ministrstvo za obrambo. Dolgoročna rešitev bo znana, ko jo bo obravnavala in potrdila vlada," so nam potrdili na zdravstvenem ministrstvu. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi ministrstvo za obrambo predlagalo, da lahko za namen HNMP zagotovi štiri namenske helikopterje. Ne nove, pač pa obstoječe in posodobljene v ta namen. Ali predlog pozdravlja pristojno zdravstveno ministrstvo Janeza Poklukarja ali pa se bo morda zavzelo za kakšno drugo rešitev, še ni jasno. Vsebine predloga, ki je še v medresorskem usklajevanju, na ministrstvih sicer ne želijo komentirati.

C27J Spartan
Foto: Borut PODGORŠEK/MORS
Borut Podgoršek, Mors

Trenutni sistem helikopterske nujne pomoči, ki je v veljavi že vrsto let, sicer tudi stroka vidi kot izhod v sili. Obramboslovka z ljubljanske fakultete za družbene vede dr. Jelena Juvan pravi: "Imamo vojsko, ki mora družbi, v kateri obstaja, tudi nekaj vrniti, zato je z vidika vzpostavljanja socialnega imperativa vojske to sigurno pozitivno. Je pa dejstvo, da so helikopterske posadke SV zelo obremenjene, predvsem v pomladnem in poletnem času, in HNMP zanje zagotovo predstavlja dodatno obremenitev," komentira Juvanova. Smotrne pa se ji zdijo tudi načrtovane investicije s področja vojaškega transporta. Vlada je namreč aprila spremenila srednjeročni obrambni program Slovenije za obdobje do leta 2023 in zaradi spremenjenih varnostnih okoliščin nekoliko prilagodila slovenske investicijske prioritete. S predlogom se je včeraj seznanil parlamentarni odbor za obrambo, potrditi pa ga mora še državni zbor. Po pojasnilih državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo Uroša Lampreta so v vrh uvrstili dvoje: taktično transportno letalo in dva transportna helikopterja za podporo specialnih sil.

Vojaški helikopter na Letališču Edvarda Rusjana v Mariboru
Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Najprej letalo, nato še dva helikopterja

"Gre za potrebo celotne države, še posebno se je to pokazalo lani ob izbruhu epidemije covida-19, ko je bil letalski transport ena naših glavnih težav pri zagotavljanju zaščitne opreme," je Lampret argumentiral nakup taktičnega transportnega letala. Služilo bo predvsem za premeščanje in redno oskrbo sil Slovenske vojske (SV) in za morebitno nujno evakuacijo z operacij. Kot smo že januarja poročali, se ministrstvo z italijansko vlado dogovarja za nakup taktičnega transportnega letala C-27J Spartan. Koliko bodo za letalo odšteli, še ne razkrivajo, naj bi pa nakup izvedli v obdobju od 2021 do 2023. Do leta 2025 naj bi kupili še dva srednja transportna helikopterja. Investicijska dokumentacija je še v pripravi, so pa na ministrstvu opomnili, da SV že uporablja srednje transportne helikopterje tipa Cougar in je zato "smiselno, da kupimo enak tip helikopterja tudi z vidika usposabljanja, rezervnih delov, vzdrževanja in licenciranja".

Strokovnjakinja s področja obramboslovja Juvanova pravi, da se je v zadnjem desetletju večkrat izkazalo, da Slovenija na področju strateškega vojaškega transporta nima dovolj zmogljivosti: "Vedno, ko smo svoje vojake pošiljali na misije v bolj oddaljene lokacije, na primer Afganistan ali Irak, smo bili v celoti odvisni od zaveznikov oziroma držav, ki proti komercialnemu plačilu zagotavljajo te storitve." Kot primer je izpostavila lanski pripetljaj, ko je bila napadena baza v Iraku in je bilo treba slovenske vojake umakniti z območja, pri čemer se je izkazalo, da četudi bi želeli, naših vojakov ne moremo dovolj hitro evakuirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta