Volišča so zaprta: Udeležba do 16. ure nekaj višja kot v prvem krogu, kdo bo slavil?

M.R., STA
13.11.2022 10:44

Ob 19. uri so se po državi zaprla volišča, na kateri so lahko volivci glasovali za prihodnjega predsednika republike. Do 16. ure je glasovalo 36,73 odstotka volilnih upravičencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Do 16. ure je danes svoj glas na volitvah predsednika republike glasovalo 36,73 odstotka volivcev. Najvišja je bila udeležba v volilni enoti Kranj (38,61 odstotka), najnižja pa v volilni enoti Maribor (33,63 odstotka). V volilni enoti Ptuj je glasovalo 36,48 odstotka volivcev, v celjski volilni enoti pa 37,43 odstotka, je sporočila državna volilna komisija (DVK).

V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 16. ure 34,78-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je medtem glasovanja do 16. ure v drugem krogu udeležilo 30,45 odstotka volivk in volivcev, v drugem krogu predsedniških volitev leta 2012 pa 35,86 odstotka.

Kot je v izjavi v medijskem središču dejal predsednik DVK Peter Golob, je po podatkih okrajnih volilnih komisij volilni okraj z najvišjo udeležbo Škofja Loka 2, kjer je bila volilna udeležba do 16. ure 48,03-odstotna. Najnižja pa je bila volilna udeležba v Piranu, in sicer 25,31-odstotna.

Na predčasnem glasovanju je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo več kot 76.900 volivk in volivcev, v prvem krogu pa približno 67.900.

97 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Od sobote ob polnoči pa do danes do 19. ure je veljal volilni molk. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je v tem času prejela 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. 

Za 55 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve na podlagi prejetih obvestil obravnava 42 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka. Največ zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah, na družabnih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike.

V prvem krogu predsedniških volitev je dežurna služba sprejela 51 obvestil, na podlagi katerih je bilo uvedenih 13 postopkov o prekršku. V drugem krogu predsedniških volitev leta 2017 pa je bilo sprejetih 46 obvestil.

Logar ali Pirc Musar?

Po vsej Sloveniji so se natanko ob 7. uri odprla vrata več kot 3000 volišč, na katera se bo lahko odpravilo približno 1,7 milijona volilnih upravičencev in v drugem krogu predsedniških volitev med Anžetom Logarjem in Natašo Pirc Musar izbiralo novega predsednika oz. predsednico republike. Volivci so lahko svoj glas oddali do 19. ure.

Čeprav bo danes verjetno že znano, koga želijo volivci videti na predsedniškem položaju v prihodnjem petletnem mandatu, pa današnji izidi še ne bodo dokončni. V ponedeljek bodo namreč izidom prišteli še rezultate glasovanja po pošti iz Slovenije, 21. novembra pa še glasovnice iz tujine.

Končni izidi bodo uradno znani do 29. novembra, novoizvoljeni predsednik pa bo mandat nastopil 23. decembra, ko funkcija poteče aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta