(VOX POPULI) Poletno mrtvilo tudi v javnem mnenju: SMC in DeSUS daleč od parlamentarnega praga

16.08.2021 04:00
Avgustovski Vox populi brez opaznejših premikov. SDS tradicionalno na vrhu med strankami, pri politikih pa se je tja vrnil predsednik Borut Pahor.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Avgust je politično tradicionalno najbolj mrtev, zaspan mesec. Na dopustu so poslanci državnega zbora, zatišje je tudi v vladnih sobanah. Že septembra bo gotovo vse drugače, ko se bodo brez dvoma bistveno bolj zagnali politični motorji tudi v smeri trojnega volilnega leta 2022. A trenutno se poletno mrtvilo pozna tudi pri rezultatih zadnjega javnomnenjskega merjenja Vox populi, kjer premikov skorajda ni, vsaj opaznejših ne. Tretja vlada Janeza Janše je sicer popravila oceno, a bolj ali manj zgolj kozmetično, malenkostno. Velika večina vprašanih tudi v tokratnem anketiranju, in sicer 69,5 odstotka, še vedno meni, da vladna posadka dela neuspešno. Julija je bilo takšnih celo skoraj 72 odstotkov. Dobrih 27 odstotkov anketiranih avgusta meni, da je uspešna, to je odstotek in pol več kot julija.

Pri strankah vladajoča SDS vztraja na vrhu, in sicer trenutno pri 18 odstotkih (julija 18,2 odstotka) podpore med vprašanimi v anketi. Sledijo SD Tanje Fajon z 12,2 odstotka podpore. V zadnjem mesecu so izgubili pol odstotka. Sledita Levica in LMŠ, prav tako z rahlim padcem podpore. Za njimi je Nova Slovenija, ki je pri 5,5 odstotka podpore in z 0,8-odstotno rastjo glede na julijski rezultat. SAB vztraja pri okoli 3,5-odstotni podpori. Stranka, ki jo vodi nekdanja premierka Alenka Bratušek, bi zaokrožila šesterico, ki bi se po tokratnem merjenju uvrstila v državni zbor. Tega bi po trenutnih javnomnenjskih razmerjih, kot jih riše Vox populi, obvladovala leva sredina, prepričljivo, z več kot 50 poslanci. SMC Zdravka Počivalška, ki je za jesen napovedala veliko prenovo na več ravneh, vztraja daleč na začelju tistih, ki jih anketa sploh še zazna.

Na lestvici politikov se je na prvo mesto vrnil predsednik republike Borut Pahor, sledi mu nazadnje vodilna evropska poslanka Nove Slovenije Ljudmila Novak, njej pa minister za zdravje Janez Poklukar. Okoli njega je bilo v zadnjih tednih več špekulacij, kako bi se lahko strankarsko aktiviral in angažiral na naslednjih volitvah. Morebiti celo s samostojnim projektom, ki pa bi jasno gravitiral k premieru Janši? Bomo videli. Za prvo trojico se je uvrstil prvi mož državnega zbora Igor Zorčič, trenutno med nepovezanimi poslanci. Tudi zanj se še ne ve, v kakšnih strankarskih kombinacijah bo nadaljeval kariero.

Peterico zaključuje prvakinja SD in evropska poslanka Fajonova. Šesti je ljubljanski župan Zoran Janković. Bo prihodnje leto še enkrat več kandidiral za prvega v prestolnici? Po nekdanjem šefu Socialnih demokratov Dejanu Židanu in bivšem premierju Marjanu Šarcu deseterico zaključujeta Milan Brglez, evropski poslanec SD, in zunanji minister Anže Logar. Oba z nekoliko slabšo oceno. Nato sledijo trije strankarski prvaki: Alenka Bratušek, Luka Mesec in Matej Tonin. Zadnji v dvajseterici je Janez Janša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.