(VPRAŠANJA in ODGOVORI) Covid potrdilo: Kaj bo februarja drugače

Vida Božičko Vida Božičko
19.01.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Sem polno cepljen z dvema odmerkoma. Bo po 1. februarju moja QR-koda še veljavna?

Od 1. februarja bo za starejše od 18 let veljavnost potrdila o cepljenju omejena na 270 dni oziroma devet mesecev. To pomeni, da bo vaše potrdilo veljavno le, če je od vašega drugega odmerka preteklo manj kot devet mesecev. Ko bo od vašega drugega odmerka preteklo več časa, potrdilo ne bo več veljavno. S poživitvenim odmerkom se je zato smiselno cepiti pred iztekom roka.

Kaj naj storim, da bo moje potrdilo veljavno, če sem cepljen s cepivom Janssen in sem za zdaj prejel en odmerek cepiva?

V primeru, da ste cepljeni s cepivom Janssen, po 270 dneh potrebujete osvežitveni odmerek (Moderna ali Pfizer). Na zdravstvenem ministrstvu zagotavljajo, da težav pri zapisu na QR-kodi ne bo in da ga bodo kmalu posodobili. Posameznik, ki je bil cepljen s cepivom Janssen in je nato prejel še drugi odmerek cepiva Moderne ali Pfizerja, ima zdaj na svoji QR-kodi zapisano 2/2, na posodobljeni kodi bo pisalo 2/1, kar bo zadostovalo za veljavnost potrdila.

Kako dolgo bo veljala moja koda, če že imam poživitveni odmerek?

Koda cepljenih s poživitvenim odmerkom bo veljala neomejeno. QR-koda bo vsebovala podatek 3/3 oziroma 2/1.

Kaj bo z veljavnostjo mojega potrdila, če sem covid prebolel?

To je odvisno od tega, kdaj ste covid preboleli in ali ste ob tem cepljeni. Če ste covid preboleli in niste cepljeni, vaše potrdilo velja do 180 dni od pozitivnega izida PCR-testa. Če ste dvakrat cepljeni in covid preboleli, bo vaša QR-koda veljala 180 dni po prebolelosti oziroma 270 dni po cepljenju, na potrdilu pa bo to označeno kot 2/2+. V primeru, da ste najprej preboleli in ste nato dvakrat cepljeni (v 180 dneh po prebolelosti oziroma v 240 dneh po cepljenju do 14. 9. 2021), bo potrdilo veljalo neomejeno, označeno pa bo z 2/1.

Se spreminja tudi kaj pri veljavnosti testov?

Za zdaj ne. Pogoj PCT bodo izpolnjevali tisti, ki bodo imeli negativen izid HAG- testa, ki ne bo starejši od 24 ur, ali negativen izid PCR-testa, ki ne bo starejši od 48 ur. Zdravstveni minister je že napovedal, da bodo testi razen za določene izjeme kmalu spet plačljivi. Kdaj točno bi se to lahko zgodilo, ni znano, je pa minister dejal, da takoj po vrhu petega vala epidemije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta