(VPRAŠANJA IN ODGOVORI) Po prepovedi zbiranja na javnih površinah: Na sprehod s psom da, s partnerjem, ki ne živi z nami, pa ne

A.L., STA
20.03.2020 17:16

Izkušnje iz tujine po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa kažejo, da lahko omejimo širitev koronavirusa samo z restriktivnimi ukrepi. Eden teh je omejitev zbiranja in gibanja na javnih površinah, ki pa sproža nekatere dileme. Na nekatera vprašanja, ki so jih novinarji posredovali vnaprej, je minister odgovoril v današnji izjavi za javnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Kaj točno pomeni dostop do parkovnih površin, ali se lahko sprehajam po mestu?
Ne. Odlok omogoča dostop do parkovnih in sprehajalnih površin, kar pa mesto ni. Tudi gozd ni mesto. "Namen odloka je, da zagotovimo ljudem, da lahko pristopijo do najbližje parkovne površine, sprehajalne površine, do najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali," je pojasnil Hojs.
Ali lahko peljem psa na sprehod?
Da. Jasno je, da boste peljali psa na sprehod do najbližje parkovne površine. Jasno pa je, da boste to storili sami, ne v dvoje, ne v družbi in v izogibanju ostalim.
Ali grem lahko na sprehod s fantom/dekletom oziroma partnerjem/partnerko, s katerim ne živim v skupnem gospodinjstvu?
Ne. Odlok je jasen. Gibanje skupin je omogočeno tistim, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali pa so člani družine.
Ali grem lahko kolesarit sam v naravo?
To je dovoljeno, a Hojs kolesarje poziva k uvidevnosti, predvsem do starejših. "Dajte v teh dneh prostor tistim, ki aktivnost potrebujejo bolj kot vi, ki so bolj ranljivi in ne vi, dragi športniki, ki ste v tem pogledu verjetno najmanj izpostavljeni," je dejal.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta