Vsak osmi otrok v Sloveniji se sooča z revščino: Revne niso le družine z brezposelnimi

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
17.10.2019 18:51

Revne so tudi družine, v katerih starši delajo, vendar ne zaslužijo dovolj za poplačilo osnovnih stroškov. V njih živijo otroci, ki so za marsikaj prikrajšani, imajo slabši učni uspeh in se pogosto odmaknejo od vrstnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z dodatnim denarjem iz jamstvene sheme želi EU vsem otrokom omogočiti enak dostop do izobrazbe, zdravstva, zdrave prehrane in ustreznih stanovanjskih pogojev. 
Leonardo Munoz

"Delam kot prostovoljka, vsak dan, ker zaposlitve samo v dopoldanskem času ne dobim. Popoldne pa ne morem delati. Sem mati samohranilka, brez staršev, sorodnikov in nimam varstva za otroka. Ob denarni socialni pomoči dobivam tudi dodatek za delovno aktivnost. Z njim vsak mesec plačam vrtec in elektriko. Ne vem, kaj bo, če bom ta dodatek izgubila, saj samo denarna socialna pomoč ne zadošča za plačilo najemnine, stroškov in vrtca." To je le ena od mnogih zgodb, tokrat matere o stiski revnih družin, ki so jo prejeli v zavodu Inštitut 8. marec, kjer so zbirali podpise proti ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Tudi oče za otroka ne plačuje ničesar.

Tudi mnogi zaposleni na robu

"Revne pa niso le družine z brezposelnimi. Mnogi starši se zaposlijo, pa še vedno ne zmorejo pokriti osnovnih stroškov, saj jim dohodek tega ne omogoča. Izjemno težko je tudi tistim staršem, ki opravljajo prekarno delo. Stiske pa so tudi v družinah, v katerih je prisotna bolezen, bodisi pri starših bodisi pri otrocih," pravi predsednica Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje Anita Ogulin.

Otroci razvijejo obrambne mehanizme

In kako revščino doživljajo najmlajši? "Otroci so izjemno dojemljivi, zato je pred njimi težko skriti družinske razmere. Tisti, ki živijo v pomanjkanju, pogosto razvijejo močne obrambne mehanizme za spopadanje z okoliščinami. Njihove stiske se kažejo tudi v slabšem učnem uspehu, motnjah koncentracije, znižani samopodobi in psihosomatskih obolenjih. Otroci iz revnih družin se zaradi občutka sramu pogosto odmaknejo od sovrstnikov, saj so velikokrat tudi žrtve zasmehovanja," opozarjajo pri projektu Veriga dobrih ljudi.

Češka najbolje, Romunija najslabše

In kam se s statistiko o revščini uvrščamo med evropskimi državami?
Po zadnjih podatkih Eurostata je bila ta stopnja v EU 16,9-odstotna, kar pomeni, da je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo 16,9 odstotka ali približno 85 milijonov ljudi. Najnižjo stopnjo je imela Češka, in sicer 9,6 odstotka, najvišjo pa Romunija, 23,5 odstotka. V Sloveniji je lani z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo 13,3 odstotka ali 268.000 ljudi. Manjše deleže relativno revnih od Slovenije je imelo pet članic, približno enake deleže pa Finska, Danska, Madžarska, Francija, Nizozemska in Avstrija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta