Za Europol desničarski ekstremisti, s stranko SDS pa soorganizatorji dogodkov

Kristina Božič
10.01.2019 13:28

Zakaj se evropske skrajno desne politične stranke želijo distancirati od članov identitarnega gibanja? Tudi v SDS uradno pravijo, da z njimi ne sodelujejo, a vendar jim dajejo vidno podporo, decembra pa so v Kranju povedali, da so dogodek ob dnevu človekovih pravic organizirali skupaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na dan človekovih pravic je Branko Grims posebej toplo pozdravil peščico mladih fantov, ki so se usedli v prvo vrsto. Moški, ki se je s kolegom usedel bližje sredini dvorane, je vidno kazal pripadnost skupini, ki je skupaj z lokalno SDS v prostorih mestne občine Kranj organizirala decembrski pogovor. Ponosno je nosil majico z napisom Branimo Evropo s prepoznavnim znakom skupin Generacija identitete - z grško lambdo. Na odru je bil poleg poslanca SDS glavni gost večera Bernard Brščič, ki je napisal predgovor h knjigi identitarcev, ki jo je lani jeseni izdala založba Nova obzorja v solasti politične stranke SDS. Eden najvidnejših članov SDS se je brez zadržkov pohvalil, da so dogodek organizirali skupaj s slovensko izpostavo skupine Generacija Identitete. To Europol uvršča med ekstremistične skupine skrajne desnice. "Skupina Generacija Identitete spada pod delovno področje Europolovega evropskega protiterorističnega centra kot desničarski terorizem," je na naša vprašanja odgovorila Claire Georges iz Eurpolove medijske pisarne.
{twitter}https://twitter.com/Gen_ID_SLO/status/1072057758386675712{/twitter}
V junijskem poročilu Situacija in trendi glede terorizma opozarja Europol (Evropski policijski urad) na povečanje tako terorističnih napadov skupin skrajne desnice kot na večje število aretacij skrajnih desničarjev. Identitarno gibanje, pišejo, se širi in skrajno desne identitarne skupine posvajajo različne ideologije: obsojajo obstoječi politični razred in članstvo v mednarodnih organizacijah, zavračajo obstoječe azilne politike, migrante, posameznice in skupine, ki so povezani z različnimi rasnimi, etničnimi ali političnimi ozadji, ter napadajo anarhistične skupine. V Europolu dodajajo, da obstajajo povezave s člani nekdanjih in sedanjih neonacističnih skupin, češkimi člani skupine Pro-Vlast in portugalsko Blood&Honour. Desničarski ekstremisti "včasih javno propagirajo populistična prepričanja, zato da bi tako postali bolj sprejemljivi za širše dele prebivalstva, kar se kaže tudi v obstoju in uspehu na volitvah zakonito obstoječih političnih strank v EU članicah, ki so za svoje vzele tudi elemente agend desničarskih ekstremistov".

Smer: v politično sredino

James Shields, profesor francoske politike in moderne zgodovine na univerzi Warwick za Večer pravi, da imajo politične stranke dva razloga, zakaj se distancirajo in ne želijo podpirati skrajnih skupin, kot so identitarci. "Prvi je ideološki in naj bi kazal na distanco med zmernimi strankami in bolj radikalni, protiustavnimi, včasih nasilnimi programi in ravnanji teh skupin," pojasni. Drugi razlog je politični. "Izvira iz volilnega tveganja, ki ga prinaša to, da se politična stranka povezuje s skupinami, ki so prepoznane kot ekstremistične. Hkrati je tu tveganje, da se s podporo tem skupinam podeli legitimnost in se jim s tem omogoči, da pridobijo še širšo družbeno podporo," pojasnjuje britanski politolog razloge za distanco, ki jo želijo do identitarcev ohranjati celo politične stranke skrajne desnice po Evropi.
Na slovenski policiji pojasnjujejo, da vedo za obstoj slovenske skupine identitarcev, a da za zdaj policija še ni ugotovila, da bi člani skupine ali skupina izvršili "elemente kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti, niti ni s tem v zvezi prejela prijave". Glede tega, da slovenski identitarci uživajo tudi neprikrito politično podporo največje desne opozicijske politične stranke, pa na policiji pojasnjujejo le, da je zanje "relevantna okoliščina le, če gre za storitev uradno pregonljivega kaznivega dejanja ali prekrška".​
Radikalni rob, vključno z ljudmi, ki se danes samoimenujejo identitarci, je bil zgodovinsko gledano okolje, iz katerega je francoska Nacionalna fronta pridobivala svoje člane in varnostnike za svoje dogodke, pojasnjuje ​James Shields. Želja, da se stranki nadene obraz spodobnosti, je pripeljala do tega, da poskušajo v zadnjih letih vzpostaviti distanco do najbolj zloglasnih članov. "Marine Le Pen se je naučila preproste zgodovinske lekcije: dokler je Nacionalna fronta ohranjala vez do teh radikalnih – ksenofobnih, rasističnih in antisemitskih – skupin, ni mogla razširiti svoje podpore tudi v center. Najbolj simbolična gesta de-demonizacije stranke je bila lanska sprememba imena stranke v Nacionalni zbor," pravi James Shields. A ideološke vezi med stranko Marine Le Pen in identitarci ostajajo močne, doda, predvsem njihova proti-migrantska, proti-islamska in nativistično-nacionalistična stališča. "Nastajajo napetosti, saj se želi uradna stranka od bolj ekstremnih identitarnih gibanj oddaljiti, identitarci pa sledijo strategiji vstopanja: preko Nacionalnega zbora želijo pridobiti dostop do sredinskega političnega prostora in vplivati na politične ukrepe ter svoje ideje uveljaviti med političnimi programi," pojasnjuje, da si oboji želijo videza, da gre za ločeni organizaciji, četudi tako člani kot ideje sovpadajo.

Pijanci s fantazijo, ne pa inteligentni in disciplinirani posamezniki

To je potrdil tudi dvodelni dokumentarni film Al Jazeere Generacija sovraštva, na katerega se je odzvala tudi slovenska frakcija identitarcev. Novinar, ki se je infiltriral v lokalno skupino francoskih identitarcev, je razkril povezave med skrajno desno stranko Marine Le Pen in identitarci, ki se poigravajo tudi z idejami o terorističnih napadih na kraje, kjer je veliko priseljencev, in se odpravljajo na pohode po mestih, na katerih preganjajo ljudi, ki jim niso simpatični. "Dokumentarec se večinoma osredotoča na razkritje dveh posameznikov, ki sploh nista neposredna aktivista pri Generaciji identitete," so zapisali na strani slovenskih identitarcev. "Po številnih mesecih dela pod krinko je Al Jazeera očitno lahko prišla le do dveh pijancev, ki sta se spuščala v nesmiselne diskurze in fantazije," so naredili križ čez posameznika iz Francije, ki sta zagovarjala enake cilje pod isto zastavo, kot jih zagovarjajo tudi sami. Posebej poudarjajo, da njihova organizacija "skrbno pregleduje vse posameznike, ki se želijo priključiti našemu gibanju". Razlogi so, da želijo privabiti "inteligentne, disciplinirane in organizirane posameznike" in preprečiti "vstop posameznikom, ki želijo ustvariti neželeno trenje v samem gibanju".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta