Za evropske volitve potrjenih skupno 11 list kandidatov, ena zavrnjena

STA, A.L.
11.05.2024 12:03

Državna volilna komisija (DVK) je danes potrdila še zadnje tri pravočasno vložene kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, eno pa je zavrnila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Na volitvah bo nastopilo 11 list: NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.

Kot so sporočili iz DVK, predlogu liste, ki ga je v petek zvečer vložila Piratska stranka Slovenije, ni bilo priloženo zadostno število podpisov podpore volivcev, zato je DVK listo zavrnila.

V skladu z zakonom o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament lahko politična stranka vloži listo kandidatov, če je podprta s podpisi najmanj 1000 volivcev, Piratska stranka pa je predlagani listi priložila 903 obrazce s podpisi podpore volivcev.

DVK je tako listo zvrnila. Zoper odločbo o zavrnitvi liste kandidatov se lahko v 48 urah po prejemu odločbe vloži pritožba na vrhovno sodišče. Sodišče mora o pritožbi odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu pritožbe, so pojasnili v DVK.

Člani DVK so danes med drugim razpravljali tudi o vsebini glasovnice oz. izpisu imen kandidatnih list na glasovnici. Po zakonu o volitvah poslancev iz Slovenije v Evropski parlament glasovnica vsebuje ime, skrajšano ime ali kratico imena in znak politične stranke, kar pomeni, da morajo biti imena političnih strank na glasovnici zapisana v celoti, kot so določena v registru političnih strank, so navedli v DVK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta