Zakaj Andreja Graha Whatmougha še vedno ni v službi? Gregorčič predstavil pobudo za oceno ustavnosti zakona o RTV

B.P., STA
28.12.2022 11:10

Najprej bo spregovoril predsednik programskega sveta Peter Gregorčič, za njim pa še kulturna ministrica Asta Vrečko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tom Zalaznik, Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič so (bili) proti noveli zakona o RTV Slovenija. 
Borut Živulović

Zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki so ga volivci potrdili tudi na novembrskem referendumu, je danes začel veljati.

Z dnem uveljavitve novele zakona je prenehal mandat članom programskega in nadzornega sveta javnega zavoda, ki šteje okoli 2000 zaposlenih, generalnemu direktorju Andreju Grahu Whatmoughu ter direktorjema radia in televizije Mirku Štularju in Urošu Urbaniji. Programski in nadzorni svet RTVS bosta nadaljevala delo do konstituiranja novega, 17-članskega sveta zavoda, Grah Whatmough pa bo opravljal funkcijo do imenovanja nove, štiričlanske uprave zavoda kot vršilec dolžnosti.

Kot je znano, je Andrej Grah Whatmough, zoper katerega je skupina programskih svetnikov vložila pobudo za razrešitev, že od prvega decembra odsoten. Zakaj je odsoten in kdaj bi se lahko vrnil na delovno mesto, uradno še vedno ni znano. Zato smo se vnovič obrnili na javni servis.

Bo po referendumu o RTVS zadnjo besedo imelo ustavno sodišče? Tako Barbara Rajgelj odgovarja Miru Cerarju

"V odgovor na vaša vprašanja sporočamo, da javni zavod tudi v času odsotnosti generalnega direktorja deluje zakonito in nemoteno. Generalnega direktorja v času njegove odsotnosti nadomešča strokovna direktorica za področje financ Anica Žgajnar, razen za zastopanje pred organi zavoda, kjer ga nadomešča Uroš Urbanija," so nam s Kolodvorske odgovorili na vprašanja, ali je generalni direktor Andrej Grah Whatmough še vedno službeno odsoten, do kdaj bo še odsoten, zakaj je generalni direktor toliko časa že odsoten in ali bo sporočil javnosti in zaposlenim, zakaj že toliko časa ne vodi RTV Slovenija.

Peter Gregorčič in Uroš Urbanija na zahvalnem srečanju, ki ga je organizirala vlada Janeza Janše. 
Vlada

Novi svet zavoda, ki bo nasledil dozdajšnji programski in nadzorni svet, mora biti ustanovljen najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele. V skladu s prizadevanji vlade in civilne družbe, da se javni zavod depolitizira, je novela predvidela, da nobenega člana sveta ne bosta imenovala niti državni zbor niti vlada. Šest članov sveta bodo iz svojih vrst izbrali zaposleni, ostalih enajst pa italijanska in madžarska manjšina, predsednik republike na podlagi javnega poziva registriranim verskim skupnostim, SAZU, nacionalni svet za kulturo, olimpijski komite, informacijski pooblaščenec, svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja, varuh človekovih pravic in nacionalni svet invalidskih organizacij. 

Predsednika uprave bo v skladu z novelo imenoval svet na podlagi javnega razpisa, dva člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta