Svet delavcev RTV Slovenija bo zaradi "izjemno visokih odpravnin" vložil kazenske ovadbe

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
14.12.2022 16:35

Aneks h kolektivni pogodbi, ki so ga nedavno podpisali Andrej Grah Whatmough, Peter Kosmač in Tom Zalaznik, dviga veliko prahu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aneks h kolektivni pogodbi sta podpisala Tom Zalaznik (povsem levo) in Andrej Grah Whatmough, ki sta v referendumski kampanji nasprotovala noveli zakona o RTVS.
Borut Živulović

"Ne glede na določbe zakonov, veljavnih kolektivnih pogodb in drugih veljavnih dogovorov vsakemu delavcu, ki mu pogodba o zaposlitvi preneha brez njegovega posebej podanega izrecnega soglasja, pripada odpravnina v višini toliko bruto plač, ki bi jih po pogodbi še prejel, vendar največ v višini 20-kratnika osnove," lahko preberemo v aneksu h kolektivni pogodbi javnega zavoda RTV Slovenija, ki so ga nedavno podpisali generalni direktor Andrej Grah Whatmough, Peter Kosmač, predsednik Sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija, in Tom Zalaznik, predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije. Pa tudi: "Delavcu iz prejšnjega odstavka, ki mu ponovno stopi v veljavo pogodba o zaposlitvi za delovno mesto, ki ga je pred tem že opravljal, pripada odpravnina do največ 7-kratnika osnove."

Omenjeni določbi o odpravninah sta na RTV Slovenija, ki je v vse slabši finančni kondiciji, dvignili veliko prahu. "Grahu Whatmoughu je uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce," je sprva sporočil Kolektiv RTV SMO, ki javnost obvešča o zaostrenih razmerah na RTV Slovenija in pomenu javnega servisa za demokratično družbo. In dodal: "Večinoma gre za ljudi, ki jim bo funkcija avtomatsko prenehala, ker je vezana na generalnega direktorja. Poudariti je treba, da se bo to zgodilo tudi brez razrešitve generalnega direktorja, saj jim bo funkcija prenehala že z uveljavitvijo novele zakona o RTV. Ko se namreč uveljavi novela, preneha funkcija generalnemu direktorju in vsem, katerih imenovanje je vezano na njegov mandat. Grah Whatmough, Zalaznik in Kosmač so torej pravočasno poskrbeli, da tudi če bodo neuspešni v boju PROTI, dobijo 'pravi kadri' velikanske odpravnine." Ob tem so izračunali, da bo znesek glede na skupno število upravičencev do odpravnin (točen znesek je težko izračunati, saj se ne ve, kdo bo ostal na RTVS in kdo ne) krepko višji od milijona evrov.

In kaj pravijo v vodstvu javnega zavoda? "Z določbami o odpravninah smo odgovorili na pomisleke sindikatov, da bi bila v prihodnosti zaradi slabe finančne situacije možna odpuščanja in premestitve na nižja ovrednotena delovna mesta," so nam pojasnili na Kolodvorski. 

S takšnim pojasnilom pa se zagotovo ne strinja svet delavcev, ki se je danes sestal na izredni seji. Svet delavcev namreč ugotavlja, da je 7. člen aneksa h kolektivni pogodbi, ki po novem določa izjemno visoke odpravnine in pogodbene kazni, v nasprotju z namenom 16. člena zakona o javnih uslužbencih, ki prepoveduje ravnanja delodajalca v škodo javnih sredstev. "Z določitvijo takšnih odpravnin in pogodbenih kazni, za kakršne so se podpisniki dogovorili v 7. členu Aneksa št. 14, obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257.a členu kazenskega zakonika, ker gre za nenamensko uporabo javnih sredstev, zaradi katere bo zavodu nastala večja premoženjska škoda. Svet delavcev bo o takšnem ravnanju nemudoma obvestil vse pristojne institucije (Računsko sodišče, KPK) ter vložil kazenske ovadbe," je soglasno sklenil svet. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta