Zakaj je Naša dežela uvrščena med parlamentarne stranke? Pravna služba RTV Slovenija je najprej trdila drugače

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
28.03.2022 13:42

V stranki DeSUS protestirajo, Nataša Pirc Musar pa: "Tega si generalni direktor ne bi smel privoščiti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec
Robert Balen

Marsikoga je presenetila odločitev, ki so jo danes posredovali s Kolodvorske. Z Radiotelevizije Slovenija so namreč sporočili, da so na podlagi dejstev in dokazil ugotovili, da je stranka Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS. "Skladno z navedenim bo stranka v volilnih soočenjih 2022 na RTV Slovenija obravnavana kot parlamentarna stranka," so še sporočili z javnega servisa. Da bo s takšno odločitvijo javne radiotelevizije stranka Naša dežela, ki jo javnomnenjske raziskave slabo zaznavajo, pridobila na prepoznavnosti pred volitvami in tudi kakšen glas več, ni dvoma. Kot je znano, podobnega statusa ni pridobila stranka Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob in ki naj bi bila glavna izzivalka stranke SDS na tokratnih volitvah.

Da bi lahko šlo za neenakopraven položaj med strankami, kaže tudi načrt predvajanja volilnih soočenj, ki so ga pripravili na Kolodvorski. Spomnimo, uredništvo informativnih oddaj na prvem programu Televizije Slovenija bo do 24. aprila pripravilo 14 soočenj, v desetih oddajah se bodo soočili predstavniki parlamentarnih strank, v štirih pa predstavniki neparlamentarnih, ki se bodo predstavili ob slabšem gledanem terminu ob 17. uri.

"Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec na prejšnjih evropskih ali parlamentarnih volitvah ni bila izvoljena v državni parlament ali Evropski parlament, zato Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec samo po tem merilu ne moremo šteti za parlamentarno stranko," sprva ugotavljajo na Kolodvorski. Potem pa dodajajo: "RTV Slovenija je nato prijavo Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec vrednotila z vidika drugega merila. Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec namreč zatrjuje in izkazuje obstoj pravnega nasledstva in tudi druge povezovalne okoliščine, ki po njenem mnenju izkazujejo, da gre za v očitni meri za nasledstvo dela stranke DeSUS. Na tak zaključek, poleg navedb v sami prijavi, napotujejo tudi splošno znana dejstva, saj je iz javno dostopnih podatkov razvidno, da sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak kandidirala na prejšnjih parlamentarnih volitvah na isti listi kot Aleksandra Pivec in drugi člani, ki so iz stranke DeSUS prestopili v stranko Naša dežela. Na podlagi zgoraj navedenih pravnih virov je tako RTV Slovenija preliminarno ugotovila, da Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec izpolnjuje pogoje za priznanje za parlamentarno stranko, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke DeSUS."

Ob tem še ugotavljajo, da je stranka Aleksandre Pivec k prijavi priložila pristopne izjave treh poslancev državnega zbora, in sicer Ivana Hršaka, Mateje Udovč in Branka Simonoviča, in izjave vseh treh poslancev, da v državnem zboru predstavljajo stranko Naša dežela. "Stranka je v prijavi zatrjevala in izkazala, da je naslednica dela stranke DeSUS."

Spomnimo, v stranki Gibanje Svoboda na tokratnih volitvah kandidirata dva poslanca, in sicer Janja Sluga in Jurij Lep

RTV Slovenija je v okviru obravnave vloge preverila tudi prakso dopustne širine razlage priznavanja statusa "parlamentarne" stranke s strani RTV Slovenija v preteklih predvolilnih obdobjih v primeru strank s podobnim dejanskim in pravnim stanjem. "Pri tem je ugotovila, da je bil v predvolilnem času leta 2014 stranki 'Stranka Alenke Bratušek' priznan status parlamentarne stranke, in sicer kot naslednice dela Pozitivne Slovenije, čeprav je stranka Pozitivna Slovenija obstajala še naprej. Na volilnih soočenjih leta 2014 je bil tudi stranki Pozitivna Slovenija priznan status parlamentarne stranke. (...) Primerjava obeh primerov kaže, da so z vidika zatrjevanega in izkazanega nasledstva dela stranke vse relevantne okoliščine skorajda identične," so med drugim zapisali na Kolodvorski, a ob tem zamolčali eno pomembno okoliščino, ki so jo zdaj izpostavili v stranki SAB: "Očitno je RTV Slovenija spregledala, da je imela stranka Zavezništvo leta 2014 poslansko skupino z 10 poslanci in je bila dejansko zastopana v DZ. Se pravi, bili smo parlamentarna stranka. Kot vemo, Naša dežela nima ne poslanske skupine, niti kandidature ni vložila s podpisi 3 poslancev."

Prvo veliko soočenje na TV Slovenija. 
Adrian Pregelj/RTVS

Ob tem pa je zanimivo, da je pravna služba RTV Slovenija oziroma tamkajšnja strokovna direktorica za področje prava pred takšno odločitvijo dala povsem drugačno mnenje glede obravnave stranke Naša dežela. Na podlagi kriterijev, pri čemer so izpostavili tudi mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, so namreč podali odgovore glede konkretnih zahtev političnih strank in ugotovili, da stranke Naša dežela ni mogoče šteti za parlamentarno stranko. Podobno so ugotovili za stranko Gibanje Svoboda, medtem ko so za gibanje Povežimo Slovenijo zapisali, da izpolnjujejo pogoje za priznanje statusa parlamentarne stranke. "Ustanovitev nove stranke, pa čeprav jo ustanovi del članstva (vključno s poslanci), pa nima pravne kontinuitete s stranko, v kateri so ti člani prej bili. Gre namreč za povsem novo stranko," lahko med drugim preberemo v mnenju.

Na vodstvo javnega zavoda smo zato naslovili več vprašanj. Med drugim nas je zanimalo, zakaj je prišlo do spremembe pri obravnavi stranke Naša dežela, kdo je na koncu sprejel odločitev, da stranka Naša dežela vendarle spada med parlamentarne stranke, in zakaj niso upoštevali pravnega mnenja, ki ga je pripravila pravna služba. 

"Pravna pisarna RTV Slovenija je na prošnjo odgovornih urednikov informativnih programov RTV Slovenija minuli četrtek pripravila kratko mnenje glede statusa treh strank oziroma predvolilnih koalicij Gibanje Svoboda, Naša dežela stranke dr. Aleksandre Pivec in Povežimo Slovenijo v volilnih soočenjih 2022. V njem je zavzela stališče, da se Gibanje Svoboda in Naša dežela stranko dr. Aleksandre Pivec obravnavata kot neparlamentarni stranki, koalicijo Povežimo Slovenijo pa kot parlamentarno. Na podlagi dejstva, da stranki Gibanje Svoboda in Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec nista bili povabljeni na prvo televizijsko soočenje predstavnikov parlamentarnih strank, sta obe stranki podali pritožbi v skladu z objavljenimi pravili RTV Slovenija. V skladu s pravili je treba o pritožbi odločiti v roku enega delovnega dne, pri tem pa se vrednotijo vse navedbe in dokazila upravičenih predlagateljev. Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec je status parlamentarne stranke izkazovala predvsem z nasledstvom po delu stranke DeSUS, pregled vseh relevantnih pravnih virov, javno dostopnih podatkov in zlasti pretekle prakse RTV Slovenija pa je pokazal, da je bil zelo podoben primer že v letu 2014. Ob tem naj poudarimo, da prvotno mnenje pravne pisarne RTV Slovenija ni obsegalo vrednotenja navedb prijavitelja Naše dežele stranke dr. Aleksandre Pivec, kot tudi ne pretekle prakse RTV Slovenija v podobnem primeru. Ob tem dodatno pojasnjujemo, da je pregled pretekle prakse RTV Slovenija pokazal, da je bil Stranki Alenke Bratušek, prej Zavezništvu Alenke Bratušek, priznan status parlamentarne stranke na podlagi nasledstva dela stranke Pozitivna Slovenija in ne na podlagi obstoja poslanske skupine. Zgolj obstoj poslancev, ki so kandidirali na listi ene stranke, zdaj pa zastopajo drugo stranko, kakor tudi morebitni obstoj poslanske skupine v takem primeru v skladu z relevantnimi pravnimi viri ne zadostuje za kvalifikacijo take druge stranke kot parlamentarne stranke," odgovarjajo na Kolodvorski. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta