Zakaj je občina plačala mediju v solasti Janševe stranke promocijo dogodka, o katerem so poročali številni mediji?

Miha Raičevič Miha Raičevič
12.01.2023 12:24

Po zaslišanju starega-novega lendavskega župana Janeza Magyarja pred preiskovalno komisijo državnega zbora smo skušali od občine pridobiti nekaj konkretnih podatkov, a smo naleteli na molk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Lendave Janez Magyar
Leon Novak

Nekdanji poslanec SDS Janez Magyar in stari-novi župan občine Lendava je v prvi polovici decembra pričal pred preiskovalno komisijo državnega zbora, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank in strankarske politične propagande. 

Na seji je predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek (Gibanje Svoboda) Magyarju povedala, da preiskujejo način financiranja založbe Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija. Komisija je ugotovila, da je kar 40 občin, ki so "tako ali drugače povezane s stranko SDS" - ta je 30-odstotna lastnica založbe, tik pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami "plačevalo Novim obzorjem"

Magyar je pojasnil, da je založba na lendavsko občino poslala "neko ponudbo", ki jo je občina "pač sprejela". Dejal je, da ne vidi razloga, zakaj se nahaja na zaslišanju pred komisijo. Šetinc Pašek je med zaslišanjem pokazala natisnjeno fotografijo iz Demokracije in med zastavljanjem vprašanja povedala: "To je denimo oglas, ki ste ga plačali Demokraciji, konkretno ta fotografija, zraven je bil še nek kratek tekst - 3025 evrov." Pojasnila je, da je šlo za oglaševanje kuhanja bograča.

Janez Magyar je pred preiskovalno komisijo izjavil, da kot župan ni imel časa preverjati, v čigavi lasti je založba Nova obzorja, ki izdaja tednik Demokracija.
Timotej Milanov

Sredi lanskega februarja je občina poravnala zgoraj navedeni znesek za oglas o kuhanju bograča, ki so ga v občini skuhali septembra, je bilo slišati med zaslišanjem. Magyar je pojasnjeval, da so bograč res kuhali septembra, da pa je bil rekord šele lani vpisan v Guinessovo knjigo rekordov. Šest kuharjev in šest kurjačev ter 15 pomočnikov je namreč 3. in 4. septembra 2021 v Lendavi kuhalo 1801 kilogram bograča. S tem so se vpisali v Guinessovo knjigo rekordov, a komisija je njihov rekord potrdila šele februarja lani. "Normalno, da smo takrat tudi objavili informacijo, ko je bilo uradno," je pred komisijo zatrjeval Magyar. 

"Se pravi plačali za objavo 3025 evrov," ga je vprašala Šetinc Pašek. "Pa ne samo njim, ampak tudi drugim," je odgovoril Magyar. "Komu konkretno?" je še zanimalo predsednico komisije. Magyar je razložil, da je občina plačevala storitve tudi drugim medijem. A ni govoril o oglasu glede kuhanja bograča, temveč o splošnem poslovnem sodelovanju med občino in mediji v njegovem prejšnjem županskem mandatu. 

Organizatorji so poskrbeli, da bodo na sedež Guinnessove knjige rekordov poslali veliko dokumentacije in posnetkov. 
Jože Gabor

Člani komisije so se med drugim spraševali, zakaj je občina sploh plačevala za objavo članka o vpisu občine v Guinessovo knjigo rekordov, ko pa so o tem brezplačno poročali številni mediji. Med drugim je o tem novico objavila tudi Slovenska tiskovna agencija (STA), ki jo povzemajo številni slovenski mediji. Člane komisije je tudi zanimalo, zakaj rekorda niso promovirali v drugih medijih. "Z mediji, ki ponudbe ne pošljejo, je normalno, da se ne sodeluje," je odgovoril Magyar. 

Ko so lendavskega župana spraševali, ali je vedel, da so Nova obzorja v delni lasti stranke, katere član je sam, je odgovoril, da nima ne časa ne energije, da bi preverjal, kdo je lastnik nekega podjetja. "V Sloveniji je treba spoštovati gospodarske družbe, ki polnijo proračun. Iz tega se financira javni sektor. Prosim, da se ne vtikate v gospodarske družbe," je med drugim članom preiskovalne komisije še odgovoril zdaj že bivši poslanec SDS. 

Občina so do konkretnih vprašanj Večera "ne opredeljuje"

Ker je bilo pri županovih odgovorih nejasno, kdaj in koliko so za oglas o kuhanju bograča plačali, smo se s konkretnimi novinarskimi vprašanji obrnili na občino Lendava. Vprašanja smo jim poslali 19. decembra lani, zelo skop in povsem nekonkreten odgovor pa smo od občine prejeli 10. januarja. "Občina Lendava se ne opredeljuje glede vaših vprašanj," so nam odgovorili na kratko. Zadevo smo zato prijavili informacijskemu pooblaščencu. Kot je znano, morajo organi medijem odgovore poslati najpozneje v sedmih delovnih dneh od prejema vprašanja v pisni obliki. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta