Zakaj se je moral Urbanija, ki odgovornost za napako z Janšo prelaga na RTV Slovenija, opravičiti SAZU

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
25.03.2021 12:05
Zaradi izjave o pritiskih na Slovensko tiskovno agencijo je nastala zmeda. Ali na Ukomu spremljajo zgolj poročila ob 13.00 na Televiziji Slovenija?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor Ukoma Uroš Urbanija (desno)
Robert Balen

V ponedeljek, 22. marca, je Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) medijem poslal izjavo glede vladnih pritiskov na Slovensko tiskovno agencijo. Tamkajšnji zaposleni in zaposlene so poudarili, da z zaskrbljenostjo spremljajo zaostrovanje napadov Urada vlade za komuniciranje (Ukom) na STA. "Opozarjamo, da je STA javni servis, ki vestno, ažurno, dosledno in predano spremlja, oblikuje in posreduje vesti o dogajanju v Sloveniji, vključno z dejavnostjo znanstvenoraziskovalnih ustanov. Zapise STA povzemajo številni drugi mediji v Sloveniji, in to predvsem tisti, ki si ne morejo privoščiti zaposlovati toliko novinarjev in novinark, da bi uredništvo zagotavljalo poročanje tudi o tako obrobnih temah, kot je znanost," so zapisali. In še: "Če bomo dopustili ukinitev javnih medijev, kakršna sta STA in RTVS, bomo s tem povzročili nepopravljivo škodo v slovenski medijski krajini, že tako osiromašeni kakovostnih medijev. Zaradi vsega tega menimo, da ob trenutnem dogajanju in ob vse bolj nasilnih poskusih eliminirati medije, ki s svojim poročanjem več kot upravičujejo naziv javnega servisa, ne smemo molčati."

Izjavo ZRC SAZU so objavili številni slovenski mediji, nemudoma pa se je odzval tudi vladni urad za komuniciranje, ki je na vladnem portalu objavil "Odziv Urada vlade za komuniciranje na pismo SAZU". "V medijih smo prebrali Vaš zapis v zvezi z dogajanjem na Slovenski tiskovni agenciji. Žal Vaše izjave nismo niti prejeli niti ni objavljena na Vaši spletni strani. Ne glede na to pa se nam zdi potrebno, da osvetlimo nekatera dejstva," je dopis začel direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki pa ga je naslovil na Slovensko akademijo znanosti in umetnosti, ne pa na Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Poudariti namreč velja, da sta SAZU in ZRC SAZU dve različni ustanovi. "SAZU je ustanoviteljica ZRC SAZU, zato nosi ZRC v svojem imenu tudi ime SAZU, vendar je ZRC SAZU samostojen javni raziskovalni zavod, ki deluje samostojno in tako nastopa tudi v javnosti. Aktivnosti, ki jih izvaja ZRC SAZU, niso aktivnosti SAZU in obratno," se je odzval Peter Štih, predsednik SAZU, ki je odgovoril tudi Ukomu: "Podobno kot Vi je tudi RTV Slovenija včeraj v poročilih ob 13.00 uri napačno poročala, da gre za izjavo SAZU. Po našem pojasnilu se je ga. Manica Janežič Ambrožič, urednica informativnega programa, takoj opravičila in RTV je svojo napako popravil že v poročilih ob 17.00. Spoštovani gospod direktor, tudi od Vas pričakujemo, da boste na Vaši spletni strani, kjer ste objavili Vaš dopis Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, popravili napako in se zanjo tudi opravičili. Prav tako pričakujemo, da boste enako storili na Twitterju, kjer ste tudi predstavili vaš dopis."

Na Ukom smo zato poslali vprašanji, ali so na njihovi spletni strani že popravili napako in se zanjo opravičili ter ali so enako naredili tudi na Twitterju, kot pričakuje predsednik SAZU Peter Štih,

Z Ukoma so nam v odgovoru zgolj priložili povezavo do objave na spletnem mestu in dodali: "Enaka objava je bila včeraj tudi na vladnem Twitter računu." 

Ker nikjer nismo opazili opravičila, temveč zgolj prelaganje odgovornosti za napako na RTV Slovenija - med drugim so zapisali, da se je urad vlade za komuniciranje odzval na navedbe RTV Slovenija, Janša pa je celo omenil "neverjetno manipulacijo RTV Slovenija", smo Ukom zaprosili za dodatno pojasnilo, a smo prejeli naslednje: "K že poslanemu odgovoru nimamo česa dodati."

Zato smo se obrnili še na predsednika SAZU Petra Štiha. Med drugim nas je zanimalo, ali se mu je Ukom oziroma njegov direktor Uroš Urbanija opravičil morda s posebnim dopisom, ali lahko razumemo kot opravičilo povezavo, ki so nam jo poslali z Ukoma, in kako razume vladni tvit glede nastalega zapleta."Direktor UKOM se je v posebnem dopisu opravičil, objavili so naše pismo, kar oboje smatram za korektno, in stvar je za nas zaključena," nam je odgovoril predsednik SAZU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.