Zaključen postopek glede sklepanja svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje, KPK zadevo predala policiji

A.L.
15.12.2023 10:06

Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je komisija pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komisija je v marcu in aprilu 2023 prejela več prijav.
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek obravnave v zvezi z sklepanjem svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje. Zaradi zaznanih sumov kršitev iz pristojnosti drugih organov je komisija zadevo odstopila v obravnavo policiji, inšpektoratu za delo in Finančni upravi RS (FURS), sama pa je postopek ustavila, so sporočili.

Komisija je v marcu in aprilu 2023 prejela več prijav, ki so se nanašale na sklepanje svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje in organih v sestavi ministrstva, in sicer v obdobju od junija 2022 do januarja 2023. V okviru predhodnega preizkusa je komisija pridobila pojasnila in dokumentacijo ministrstev za zdravje, javno upravo ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, FURS ter vpogledala v javno dostopne podatke.

Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je komisija pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji. Zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o delovnih razmerjih je zadevo odstopila tudi v informacijo oziroma pristojno reševanje Inšpektoratu RS za delo, zaradi zaznanega suma kršitve zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih pa je zadevo odstopila tudi FURS. Komisija pa sumov kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katerega je pristojna, ni potrdila, zato je sama postopek ustavila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta