Zamenjava na čelu poslanske skupine Svobode? Sajovic: O kadrovskih vprašanjih nismo razpravljali

L. M., STA
13.03.2024 16:17

Predsednik vlade in prvak Gibanja Svoboda Robert Golob se je za tesno zaprtimi vrati v parlamentu sestal s poslanci svoje stranke. So govorili tudi o zamenjavi Boruta Sajovica z mesta vodje poslancev Svobode?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Sajovic je dejal, da v poslanski skupini niso razpravljali o njegovi zamenjavi.
Robert Balen

Ob zadnjih kadrovskih rošadah v vladnih vrstah so pred dnevi zaokrožile informacije, da naj bi si premier Robert Golob zaželel tudi menjave Boruta Sajovica na čelu poslanske skupine Gibanja Svoboda. Na Sajovica naj bi leteli očitki, da je v svojih javnih nastopih premalo prepričljiv, na drugi strani pa naj bi znotraj poslanske skupine največje vladne stranke užival veliko podporo. V zadnjih dneh je bilo tako mogoče slišati, da bi Golob z zamenjavo Sajovica med poslanci Svobode lahko povzročil veliko slabe volje. Nekateri poznavalci zakulisnega dogajanja ravno Sajovicu pripisujejo zasluge za to, da se poslanska skupina Svobode, ki šteje 40 poslancev, pod težo različnih frakcij doslej ni zlomila in razpadla. Sajovic naj bi bil tisti, ki naj bi v ozadju nemalokrat miril pregrete strasti, kot izkušen politik s kilometrino pa naj bi premogel tudi kritično držo, med drugim tudi v odnosu do Goloba.

Sajovic: Ta trenutek nimamo na mizi nič takšnega

Kot možno naslednico Sajovica na čelu poslancev Svobode se je omenjalo Natašo Avšič Bogovič, ki je tudi predsednica sveta Gibanja Svoboda. Avšič Bogovič je špekulacije o zamenjavi na mestu vodje poslancev v ponedeljek označila za manipulacije in dodala, da je bila nad temi navedbami presenečena. "Rekla sem, mogoče je pa danes prvi april, pa ni bil prvi april," je povedala Avšič Bogovič in dodala, da so sicer zadovoljni z delom Sajovica. Kljub temu je pred današnjo sejo poslanske skupine, na kateri je bil prisoten tudi predsednik vlade, vladala negotovost glede usode Sajovica. Medtem ko so poznavalci zakulisnega dogajanja napovedovali, da si premier Golob pred poslanci ne bo upal zahtevati menjave Sajovica, so iz vrst poslanske skupine neuradno prihajale informacije, da gre pri celotni zgodbi skupaj za lažno novico in medijska ugibanja.

Po zaključku sestanka je pred novinarje stopil Sajovic in dejal, da o njegovi zamenjavi niso razpravljali: "O kadrovskih vprašanjih na poslanski skupini ne razpravljamo, razen kadar so internega značaja, a ta trenutek nimamo nič takega na mizi." Na vprašanje, čemu pripisuje namige o njegovi zamenjavi, pa je odgovoril, da očitno "v tej državi preprosto ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe". "Če pa ni narobe, pa o tem ugibamo, ali pa si preprosto to izmislimo," je dejal Sajovic. Ob tem je poudaril, da funkcija vodje poslanske skupine ni "ne častne narave ne ministrsko plačana funkcija s šoferjem""Moj položaj je povezovanje ljudi, usklajevanje, koordinacija, torej izrazito delovne narave," je še dodal vodja poslancev Svobode.

Matej Arčon bo že v kratkem prevzel položaj podpredsednika vlade in vladnega govorca.
Robert Balen

Glede kadrovskih sprememb v kabinetu predsednika vlade na čelu z njegovo vodjo Petro Škofic, pa je Sajovic izpostavil, da si delo v svojem kabinetu vsak organizira sam. Ob tem je kot pozitivno ocenil, da se "da zmeraj še več, še bolje, še drugače". Prav to vlada zdaj napoveduje na področju komuniciranja, pri čemer se bo okrepila vloga podpredsednika Svobode ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona. Ta bo v kratkem, po nekaterih informacijah bi se to lahko zgodilo že jutri, zasedel mesto podpredsednika vlade, hkrati pa bo prevzel tudi vlogo vladnega govorca. Na drugi strani se bo finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič po napovedih zavihtel na podpredsedniško mesto v Gibanju Svoboda.

Svoboda ne bo ovirala SDS pri razrešitvi trojice poslancev

Poslanci največje vladne stranke so sicer danes razpravljali tudi o predlogih posvetovalnih referendumov, med drugim o izvedbi projekta JEK 2. Sajovic je dejal, da je poslanska skupina pri tem enotna, čeprav je njihov poslanec Miroslav Gregorič umaknil svoj podpis k predlogu. Po besedah Sajovica naj bi si Gregorič namreč želel, da bi državljani pred odločanjem o tem vprašanju razpolagali z več podatki, ki pa jih ta trenutek še ni na mizi. "Poslanska skupina ostaja trdno zavezana dogovoru vseh parlamentarnih strank razen Levice, da je zeleni prehod potreben in da je o vprašanju pridobivanja energije iz drugega bloka nuklearke treba povprašati naše državljanke in državljane, ker mora biti to naša skupna odločitev," je poudaril Sajovic.

O tem, ali bodo tako enotni tudi pri predlogu SDS za menjavo njihovih poslancev Anžeta Logarja, Eve Irgl in Dejana Kaloha na predsedniških in podpredsedniških mestih v delovnih telesih državnega zbora, pa je Sajovic dejal, da med strankami v državnem zboru glede tega velja "gentlemanski dogovor". "V poslanski skupini SDS imajo pravico do svojega svojega razmisleka in tako kot oni nam o tem vprašanju nikdar in nikoli niso postavljali ovir na pot, tudi mi njihove odločitve spoštujemo in poskušamo razumeti," je še dodal vodja poslancev Gibanja Svoboda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta