Zamisel, da bi v EU šli vsi naenkrat

Boris Jaušovec
12.05.2021 19:45
Pred vrhom procesa v ponedeljek na Brdu pri Kranju danes njegov iniciator izpred desetih let in sovoditelj slovenski predsednik Borut Pahor obišče Prištino, jutri pa še Beograd
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor je proces Brdo-Brioni zagnal leta 2010, takrat še kot slovenski premier, s hrvaško kolegico Jadranko Kosor po podpisu arbitražnega sporazuma. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Po več prestavitvah zavoljo pandemije covida-19, ko je bil deseti vrh procesa najprej načrtovan lani pomladi in nato jeseni, se bo vrh Brdo-Brioni vendarle zgodil v ponedeljek na Brdu pri Kranju. Zdaj je že jasno, da so udeležbo potrdili vsi predsedniki držav Zahodnega Balkana: Ilir Meta, Milorad Dodik, Šefik Džaferović in Željko Komšić, Milo Đukanović, Vjosa Osmani, Stevo Pendarovski in Aleksandar Vučić. Ne bo pa, kot je znano, v Slovenijo francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Ta je namreč lani v pogovoru s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem, ki je iniciator procesa, ki naj olajša in pospeši vstop držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo, in je poleg hrvaškega predsednika Zorana Milanovića tudi njegov sovoditelj, izrazil željo, da bi se vrha udeležil. Ta interes je ponovil še v pismu slovenskemu kolegu marca letos. Toda ponedeljkov datum nazadnje Macronu ni šel na roko, saj takrat francoski predsednik doma gosti pomembno mednarodno srečanje. Tako je pa bilo s slovenske strani z Macronovim uradom dogovorjeno, da se bo francoski predsednik kolegom pridružil na enem od naslednjih vrhov, ki bo morda najprej in prvič v Srbiji.

Kljub temu da vrh tokrat ne bo - kot je bila doslej tradicija - gostil posebnega gosta zunaj regije, utegne biti srečanje prelomno. Neuradno smo izvedeli, da je v pripravi deklaracija, v kateri bi se vsi voditelji zavzeli za tako imenovani paketni sprejem držav Zahodnega Balkana v EU. Ni nujno, da bo smela zamisel uspela. Že med aspirantkami za članstvo bo lahko precej pomislekov, saj je njihov pogajalski status različen, denimo, Severna Makedonija se sooča z bolgarsko blokado, Bosna in Hercegovina pa pri vključevanju v EU sploh še nima statusa. Ovire so tudi na evropski strani. EU se ukvarja sama s sabo, zanosa, kot je bil ob velikem poku širitve tudi s Slovenijo leta 2004, ni več. Prav nasprotno. V evropskih prestolnicah prevladuje širitvena utrujenost.

Povejmo še, da Pahor jutri potuje v Prištino h kosovski predsednici Vjosi Osmani, dan kasneje se v Beogradu sestane s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Sovoditelj procesa Milanović pa v Slovenijo pride že v nedeljo zvečer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta