Zaposleni Adrie Airways v odprtem pismu: Naše sporočilo je le eno, želimo leteti še naprej

Gregor Grosman
23.09.2019 11:14

Pismo v nadaljevanju objavljamo v celoti. Javna agencija za civilno letalstvo je danes prejela zahtevek za izbris še tretjega letala Bombardier CRJ900 iz Adriine flote, ki ima oznako S5-AAL.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadnost, ki jo zaposleni izkazujemo podjetju, je edinstvena. Skorajda oprijemljiva, v odprtem pismu pišejo zaposleni Adrie Airways.
Andrej Petelinšek

Adria Airways: Iz registra izbrisano še tretje letalo, v ponedeljek odpovedani "le" štirje leti

Letalski prevoznik Adria Airways je zaenkrat za ponedeljek odpovedala zgolj štiri lete, med Prištino in Frankfurtom. Dodatno so nekaj letov združili: Iz Ljubljane bodo potniki leteli v Prištino in nato naprej v Skopje, preden se bodo vrnili v prestolnico, prav tako so združeni leti Ljubljana-Frankfurt-München-Ljubljana. Pri ostalih letih so zamude precej manjše kot čez vikend.

Odpovedi in zamude letov 23. septembra 2019. 

Odprto pismo zaposlenih Adrie Airways

Svet delavcev in zaposleni v Adria Airways so se na javnost obrnili z zapisom, s katerim želijo opomniti, da za zgodbami o Adrii niso le direktorji, lastniki in investitorji, temveč tudi oni. "558 nas je, vsak s svojim obrazom, imenom in zgodbo. Na prvo žogo nas povezuje to, da vsi skupaj dnevno zagotavljamo, da naša letala potnike varno pripeljejo do cilja. Nismo le piloti in stevardese, smo tudi operativni center, zemeljske službe, komerciala, klicni centri, podporne službe. 558. Vsak od nas je ključen člen v tej verigi odgovornosti in zaupanja in nihče ni sam sebi namen," so uvodoma zapisali. 
Zaposleni dodajajo, da Adria Airways za njih še zdaleč ni le služba, le neotipljivo podjetje z naslovnic časopisov, le modro zeleno obarvana blagovna znamka. Njihova življenja, kot tudi življenja njihovih družin, so z Adrio Airways za vedno prepletena, pišejo: "Za marsikoga je Adria Airways tretji zakonec v družini. Je prijatelj, ki te bodri, da ne odnehaš. Je starš, za katerega želiš, da je ponosen nate. Je siten otrok, ki te cuka za rokav ob najbolj neprimernem času. Je partner, s katerim sklepaš kompromise." 

Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek
Danes je Javna agencija za civilno letalstvo prejela zahtevek za izbris še tretjega letala Bombardier CRJ900 iz Adriine flote, ki ima oznako S5-AAL. 
Gregor Grosman

Klicni znak ADR4EVER

Je pa danes proti Bruslju poletelo letalo na letu JP376, ki je imelo klicni znak ADR4EVER, torej Adria for ever (Adria za večno). 

Klicni znak ADR4EVER.
Flightradar24.com

Turistične agencije se prevozniku izogibajo

Miran Bende, direktor turistične agencije Galileo 3000 nam je povedal, da so z Adriinim prodajnim osebjem, ki je odgovorno za stike z agencijami, ves čas sodelovali odlčino. Tudi v začetku Adriine krize. "Kot edinemu nacionalnemu prevozniku se mi zdi pošteno, da jim držiš pesti, da bi uspeli. A potem, ko te je strah da izgubijo licenco, pa je seveda poslanstvo poštene in profesionalne agencije v tem, da zaščiti svoje potnike. Po številnih odpovedih raznih poletov je v završalo tudi med tistimi zvestimi uporabniki letalskih prevozov. Ker delamo ogromno na področju individualnih prodaj poletov, razen na izrecno zahtevo individualnega potnika Adrie sploh ne predlagamo več. Skušamo kombinirati z drugimi poleti, ker po zgodbah, ko je nekdo iz Skopja v Maribor potoval 48 ur je dejstvo, da tak potnik ne more biti zadovoljen. Logično je tudi, da bo za to krivil agencijo, čeprav če Adria odpove polet, agencija ni kriva," pojasnjuje Bende, ki se spomni, da so v letošnjem letu planirali potovanje na novo destinacijo, ker so pri Adrii intenzivno odpirali nove destinacije, imeli vse že organizirano, nato pa je prevoznik linijo zaprl. To je neresno, pravi sogovornik. "Držim jim pesti, da jih nekaj čudežnega reši, ker nacionalno družbo bomo rabili. A morajo priti na nivo profesionalne letalske družbe. Slovenija je tu naredila usodno napako s privatizacijo. Problem je tudi v tem, da smo pred leti, ko je bil še čas, z našo fantastično geostrateško lego, ob vseh infrastrukturnih presežkih, ki smo jih načrtovali v Sloveniji, naleteli na problem: kako pisto podaljšati za nekaj sto metrov, da bi bila primerna tudi za največja letala. Tako pa so nas prehiteli Hrvati, ki imajo novo letališče, na katerem pristajajo vsi: Emirati, Qatar, Etihad. Naše letališče pa izumira," zaključi Bende.
Tudi Pri turistični agenciji Kompas smo preverili, ali težave Adrie Airways vplivajo tudi na njihovo poslovanje? "Čarterski poleti so bili izvedeni, kar je bilo sprememb v urah odhoda, so bili potniki obveščeni. Če pride do odpovedi ali spremembe pri rednih linijah, smo urejali skupaj z Adrio," so nam odgovorili in dodali, da njihovi potniki zelo pogosti skozi vse leto potujejo z Adrio Airways. "Predvsem pri rednih linijah se potniki odločajo tudi za bližnja letališča. Na čarterskih letih za Mediteran smo imeli manj potnikov kot preteklo leto."

Katere linije bi ministrstvo subvencioniralo, ne razkrivajo

V tem tednu je Javna agencija za civilno letalstvo RS odgovorne pri Adrii Airways pozvala na sestanek, na katerem bodo prevozniku dali določene zahteve za ohranitev operativne licence. V kolikor bi letalski prevoznik pristal v stečaju, bi mu agencija preklicala operativno licenco, polete pa lahko ustavijo tudi upniki in dobavitelji ali lastniki letal. Adria namreč nima v lastni nobenega letala več. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta