Odziv Adrie Airways: Soočamo se z zahtevnimi poslovnimi razmerami

Gregor Grosman, STA
20.09.2019 07:18

V Münchnu prizemljili dve letali Adrie Airways: Prevoznik informacijo zanika, CAA prepoved letenja potrdila. "Če avionov nimaš, ne moreš leteti," pojasnjuje direktor Agencije za civilno letalstvo Rok Marolt. Kaj storiti, če je bil vaš let odpovedan ali zamuja?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Lizinška hiša in lastnik dveh letal je letalskemu prevozniku Adrii Airways zaradi neporavnanih obveznosti odpovedal lizinški pogodbi za dve letali Bombardier CRJ900, ki sta leteli za Lufthanso. Letali so prizemljili v Münchnu in letalski družbi prepovedali nadaljnje letenje s takojšnjim učinkom, medtem ko prvi mož Adrie Holger Kowarsch to zanika. Za STA je povedal, da pogajanja z lizinškimi hišami še vedno potekajo.
Uspeli smo izvedeti tudi, da je prišlo do premika še enega letala CRJ 900, kar naj bi bilo že predhodno dogovorjeno. Dogodek tako slučajno sovpada z današnjo situacijo. Tretje letalo istega tipa še ni izpisano iz registra, a naj bi do tega prišlo v naslednjih dneh. 
Ob 15. uri se je na dogajanje odzvala Adria Airways, zapisali so: "Soočamo se z zahtevnimi poslovnimi razmerami, zato poslovodstvo družbe intenzivno išče rešitve, ki bi družbi omogočile stabilnejše poslovanje. Prizadevamo si, da vse letalske operacije izvedemo po predvidenem voznem redu. Potnikom svetujemo, naj spremljajo aktualne potovalne informacije na spletni strani Adrie Airways."

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Rok Marolt, direktor Agencije za civilno letalstvo.
Robert Balen

Ne znam oceniti, koliko Adrio loči od stečaja, pravi direktor Agencije za civilno letalstvo

O najbolj črnem scenariju, po katerem bi Adria Airways morebiti šla v stečaj, smo se pogovarjali tudi z Rokom Maroltom, direktorjem Agencije za civilno letalstvo, ki tačas preučuje revidirano letno poročilo Adrie za leto 2018. Povedal je, da so vsi letalski prevozniki v zadnjih nekaj letih, ki so šli v stečaj, prenehali leteti ne zato, ker bi jim bila odvzeta operativna licenca, ampak zato, ker so njihove odgovorne osebe na sodišču prijavile stečajni postopek. "Po nam znanih podatkih nobena od petnajstih letalskih družb, ki so šle vzadnjih dveh letih v Evropi v stečaj, ni prenehala leteti, ker bi jim bila s strani oblasti odvzeta operativna licenca. Večina družb je prenehala leteti preko noči. Danes so še prodajali karte, jutri pa so bila letala prizemljena." Že pred časom nam je Marolt pojasnil tudi, da je običajno v letalstvu tako, "da te zaustavijo upniki in dobavitelji. Ko ti ne dajo več rezervnih delov, simulatorjev, ne zagotavljajo oskrbe na zemlji, ne dajo goriva. Tako gredo običajno v stečaj letalski prevozniki." 

Potniška kabina Adriinega letala Bombardier CRJ900LR.
Gregor Grosman
Gregor Grosman

Agencija Adrii Airways prepovedala letenje z dvema letaloma Bombardier CRJ900

Uradno je, da je Javna agencija za civilno letalstvo RS (CAA) včeraj, 19. septembra ob 16. uri izdala ustno odločbo Adrii Airways o prepovedi izvajanja letalskih operacij z letaloma model CRJ900 tip CL-600-2D24, registrska oznaka S5-AAU in model CRJ900 tip CL-600-2D24, registrska oznaka S5-AAV, zaradi odpovedi najemnih pogodb s strani najemodajalca Trident Aviation Leasing Service in posledično izbrisa najemnika Adrie Airways d.o.o. iz registra zrakoplovov RS kot uporabnika navedenih letal. ki velja od 19. septembra dalje. Agencija bo pisno odločbo v zvezi z navedenim izdala v petih dneh. 

Trenutno je za 20. september 2019 odpovedanih pet letov.

Ob odpovedanem letu skušajte težavo najprej rešiti z letalskim prevoznikom

Potniki, ki so zaradi težav Adrie Airways ostali brez letov ali imajo ti zamudo, naj skušajo težave najprej rešiti z letalskim prevoznikom, če pa na ta način ne uspejo, se lahko obrnejo na nadzorne organe, pristojne za pravice potnikov, svetuje agencija za civilno letalstvo. Pri nas je to Javna agencija za civilno letalstvo RS ali pa Evropski potrošniški center, v kolikor gre za tujega letalskega prevoznika.
Če je let odpovedan, imate pravico do povračila, spremembe poti ali vrnitve, in tudi pravico do pomoči ter odškodnine. Do odškodnine ste upravičeni, če ste bili o odpovedi leta obveščeni manj kot dva tedna pred načrtovanim datumom odhoda. Letalski prevoznik tako mora obvezno dokazati, ali in kdaj ste bili osebno obveščeni o odpovedi leta. Prevozniku ni treba plačati odškodnine, če dokaže, da je bil let odpovedan zaradi izrednih razmer (vremenske nevšečnosti, vulkanski pepel ...). Za odpovedan let šteje, da letalo ni vzletelo in ste bili premeščeni na drugi načrtovani let, ali se je letalo po vzletu vrnilo na odhodno letališče in so vas nato premestili na drugi let, ali pa je letalo pristalo na letališču, ki ni končni cilj, naveden na vozovnici. 

Adria išče finančno pomoč

Siol je še poročal, da je prvi mož Adrie Airways Holger Kowarsch v minulih dneh obiskal več državnih inštitucij, ki jih je pozval, naj družbi priskočijo na pomoč. Zahteval naj bi večmilijonsko posojilo, saj naj bi jim sicer zmanjkalo denarja za plače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta