Zaposlitve v državnem zboru: Đurov pri SD, Simonič pa pri SDS. Kaj počneta bivša poslanca Marzidovšek in Zavec?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
26.10.2023 13:00

Preverili smo, koga zaposlujejo poslanske skupine in kaj počneta bivša poslanca Svobode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Đurov ob mariborskem županu Saši Arsenoviču.
Sašo Bizjak

V poslanski skupini SD je po novem kot strokovni sodelavec zaposlen tudi nedavno razrešeni direktor mariborske mestne uprave Srečko Đurov. "Dosedanje delovne izkušnje gospoda Đurova ter njegova pravna izobrazba so v poslanski skupini v veliko pomoč pri pripravi delovnih gradiv in stališč s področja notranje politike, javne uprave in pravosodja, nenazadnje pa je gospod Đurov član stranke Socialnih demokratov skorajda dve desetletji in deli vrednote, ki jih poslanska skupina skozi stališča ter njeno delo vsakodnevno naslavlja," o zaposlitvi pravijo v stranki, ki jo vodi Tanja Fajon. Đurov po pogodbi o zaposlitvi sicer zaseda delovno mesto, katerega razpon je med 43. in 53. plačnim razredom.

Sodnik Zvjezdan Radonjić in Milko Novič.
Bojan Velikonja/Dnevnik

V zadnjem obdobju je odmevala tudi novica, da je poslanska skupina SDS zaposlila Zvjezdana Radonjića, nekdanjega sodnika, ki je postal znan zaradi procesa proti Milku Noviču, ko ga je oprostil obtožbe za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika. Iz državnega zbora so za portal Necenzurirano nedavno sporočili, da je Radonjić "uvrščen v 43. plačni razred, ki po trenutni plačni lestvici znaša 2389,72 evra bruto". "Javnemu uslužbencu pripada plača v polovičnem znesku, ker je z državnim zborom sklenil pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas od polnega," so še navedli.

Največ uslužbencev, kar 27, sicer zaposluje prav poslanska skupina SDS, ki šteje prav toliko poslancev. Sledi ji največja poslanska skupina, in sicer Svoboda z 41 poslanci, ki ima 25 strokovnih sodelavcev, 12 jih zaposluje poslanska skupina NSi, 10 poslanska skupina SD, 8 pa poslanska skupina Levica.

V poslanski skupini SDS tako med strokovnimi sodelavci najdemo tudi Katjo Mahnič, soprogo poslanca Žana Mahniča, dolgoletno Janševo politično sopotnico Niko Dolinar Divjak, Mojco Megušar, tajnico prvaka SDS, Anamarijo Mežan, hčerko nekdanjega generalnega sekretarja in poslanca SDS Janeza Mežana, Mariborčana Luko Simoniča, Zalo Tomašič, hčerko kontroverznega TV-voditelja in direktorja Nove24TV Borisa Tomašiča, vodjo službe za odnose z javnostmi SDS in nekdanjo novinarko Kristino Hacin ...

V poslanski skupini NSi je na primer zaposlena Julija Humar, ki je v mandatu prejšnje Janševe vlade delala v kabinetu infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca. Kot je poročal portal Necenzurirano, naj bi prav ona klicala predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka in mu priporočila, naj sprejme nekatere Snežičeve ljudi.

Dodajmo, da državni zbor vsaki poslanski skupini zagotovi sekretarja poslanske skupine, svetovalca za odnose z javnostmi, tri strokovne sodelavce in vodjo pisarne ali referenta ter na vsakih osem poslancev še po enega referenta. Poslanski skupini, ki ima več kot osem poslancev, se poleg tega na vsakih pet poslancev zagotovi še po enega strokovnega sodelavca. Poleg tega se vsaki poslanski skupini zagotavlja tudi dodatna strokovna pomoč. Za vsakega poslanca pripadajo poslanski skupini sredstva za strokovno pomoč v mesečnem znesku bruto plače podsekretarja, ki je uvrščen v 43. plačni razred plačne lestvice plač v javnem sektorju. Ta sredstva se lahko namenijo za zaposlovanje javnih uslužbencev za določen čas ali za pogodbeno delo.

Načrtovana proračunska sredstva za strokovno pomoč poslanskim skupinam so lani (mandat 2022-2026), ko smo se odpravili na volitve, torej za obdodje od 13. maja do 31. decembra, znašala 1.533.276 evrov, poslanske skupine pa so porabile 1.073.957 evrov. In če ta sredstva primerjamo z letom brez volitev, torej ko mandat v parlamentu traja eno polno leto: načrtovana sredstva so na primer leta 2021 znašala približno 2,9 milijona evrov, od tega pa so poslanske skupine na koncu porabile okoli 2,2 milijona evrov. Na podlagi zakona o državnem zboru se sredstva, ki jih poslanska skupina ni porabila v preteklem letu, lahko koristijo v tekočem letu tako, da se prenesejo v proračun državnega zbora, lahko preberemo na parlamentarnem portalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta