Žan Mahnič uspel s pritožbo na globo policije, odzvala se je Urška Klakočar Zupančič

Luka Mlakar Luka Mlakar
20.10.2023 11:47

Okrajno sodišče v Kranju je odločilo, da poslanec SDS Žan Mahnič z objavo na Twitterju ni razžalil predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodišče je zaščitilo svobodo govora, je poudaril poslanec SDS Žan Mahnič.
Robert Balen

Poslanec SDS Žan Mahnič je na kranjskem okrajnem sodišču uspel s pritožbo zoper globo v višini 250 evrov, ki mu jo je policija izrekla zaradi domnevne razžalitve predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Spomnimo, Klakočar Zupančič je junija lani Mahniča prijavila na policijo, ker je na družbenem omrežju X, takrat še Twitter, objavil posnetek zaslona z naslovom intervjuja s predsednico državnega zbora "Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov". Mahnič se je v svoji objavi obregnil ob naslov pogovora s Klakočar Zupančič in se vprašal: "Od kdaj se shizofreniji reče predal?"

Mahnič: Sodišče je zaščitilo svobodo govora

Policija je v odločbi iz lanskega decembra zapisala, da je Mahnič storil prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru, zato mu je izrekla globo v višini 250,38 evra. Med drugim so zapisali, da je oškodovanka, torej Klakočar Zupančič, Mahničevo objavo občutila kot "prikrito mnenje oziroma implicitno negativno vrednostno sodbo o svojem zdravstvenem stanju", in sicer da naj bi trpela za duševno motnjo shizofrenije. Klakočar Zupančič je zatrjevala, da je Mahnič s svojim zapisom posegel v njeno osebno sfero na nesramen in žaljiv način s tem, ko je izrazil negativno vrednostno sodbo o njej kot posameznici, kar jo je zelo prizadelo.

Mahnič je Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora.
Robert Balen

"Sodišče je zaščitilo svobodo govora, zaščitilo je parlamentarno demokracijo in zaščitilo je državljane pred oblastniško aroganco posameznikov, kamor spada tudi Urška Klakočar Zupančič," je odločitev sodišča komentiral Mahnič, ki je Klakočar Zupančič ob tem pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora. "Prijavila je nekoga za prekršek, ker policija ni ravnala tako, kot je ona pričakovala, je poslala dopis na policijo, v katerem ji je grozila in grdo govorila o njej, da je policija svoje mnenje spremenila, potem pa pride na sodišče, kjer ji njena bivša stanovska kolegica dobesedno pove, da nima pojma o pravu," je poudaril Mahnič in dodal, da do obravnave sploh ni prišlo, saj da je sodišče ocenilo, da je njegovo pritožba utemeljena.

Kot je povedal Mahnič, je sodišče ugotovilo, da se je njegova objava nanašala na nastopanje Klakočar Zupančič v javnosti, ne pa na njeno zdravstveno stanje ter da je šlo pri njegovi objavi za hipen oziroma za spontan odziv na članek, s katerim je hotel opisati svoje nestrinjanje z ravnanjem oziroma s pogledi oškodovanke. Sodišče je sicer ugotovilo, da je Mahničev zapis presegel mejo spoštljive in dostojne komunikacije, a je na drugi strani izpostavilo, da mora biti meja sprejemljive kritike pri javnih osebah, kot je Klakočar Zupančič, višja kot v primeru navadnih državljanov.

Klakočar Zupančič: Ti pozivi niso vredni komentarja

Po Mahničevih besedah iz dokumentacije v povezavi s prijavo Klakočar Zupančič na policijo izhaja, da je ta najprej ocenila, da pri njegovi objavi ne gre za prekršek, saj njegovo ravnanje ne izpolnjuje vseh elementov prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru. "Šele potem ko je oškodovanka policiji poslala dopis s prilogami, je policija spremenila svojo odločitev in mi poslala obvestilo o prekršku," je poudaril poslanec SDS in dodal, da je Klakočar Zupančič v 28 strani dolgem dopisu policiji med drugim očitala, da svojega dela ni opravila strokovno, da naj konkretni primer ponovno preuči ter da obvestilo prekrškovnega organa ne dosega pričakovanih minimalnih standardov.

Mahnič je ocenil, da Klakočar Zupančič ruši kredibilnost državnega zbora.
Robert Balen

"Glede na to, da je Urška Klakočar Zupančič predsednica državnega zbora, ki je policiji prijavila svojega poslanskega kolega, ki je policiji grozila, ki zase govori, da ima vrhunsko pravno znanje, v katerega se ne sme podvomiti, in je bila celo sodnica, jo na podlagi vseh dejstev in na podlagi sodbe sodišča v Kranju pozivam, naj odstopi z mesta predsednice državnega zbora," je še poudaril Mahnič in ocenil, da bi Klakočar Zupančič s svojim odstopom omogočila povrnitev zaupanja v državni zbor in v samo funkcijo predsednika parlamenta. Kot je ocenil, Klakočar Zupančič s svojimi dejanji ruši kredibilnost in krni ugled parlamenta v javnosti. Za odziv na dogajanje smo prosili tudi predsednico državnega zbora. "Mahničevi pozivi niso vredni komentarja," je poudarila Klakočar Zupančič in dodala, da gre pri prej omenjeni sodbi za postopek med poslancem in državo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta