Zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov 122-milijonska kolektivna tožba zoper Telekom Slovenije

Srečko Klapš Srečko Klapš
03.01.2023 10:50

V VZMD ocenjujejo, da je bilo v petih letih oškodovanih najmanj 450.000 Telekomovih naročnikov. Napovedujejo tudi kolektivno tožbo zoper A1, Telemach in T-2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nad Telekomom Slovenije visi 122-milijonska odškodninska tožba. Gotovo bo vplivala tudi na tečaj delnice na Ljubljanski borzi. 
Nad Telekomom Slovenije visi 122-milijonska odškodninska tožba. Gotovo bo vplivala tudi na tečaj delnice na Ljubljanski borzi. 
Tit Košir

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je na ljubljanskem okrožnem sodišču konec minulega leta vložilo kolektivno tožbo zoper Telekom Slovenije zaradi oškodovanja njihovih naročnikov v ocenjeni višini 122.689.762,25 evra. "Po konservativnih ocenah strokovnih sodelavcev VZMD je bilo v zadnjih petih letih - zaradi enostranskega dvigovanja cen naročniških paketov, brez vnaprej predvidenih razlogov in metode zvišanja cene - oškodovanih najmanj 450.000 Telekomovih naročnikov. Podobne tožbe bomo še v tem mesecu vložili tudi zoper operaterje A1 Slovenija, Telemach in T-2," napovedujejo v VZMD, kjer ocenjujejo, da je bilo oškodovanih še približno 800.000 naročnikov.

VZMD, ki mu predseduje Kristijan Verbič, je namreč v začetku oktobra na vse omenjene telekomunikacijske operaterje naslovil izvensodne pozive k prenehanju uporabe nepoštenih pogodbenih pogojev. Tako so poskušali situacijo s primernimi odškodninami rešiti po mirni poti, vendar so bili - ob sorazmerno mlačnih uradnih odzivih - primorani vložiti napovedane kolektivne tožbe. Sprožili so jih zavoljo enostranskega zviševanja cen naročnikom, fizičnim osebam, v zadnjih petih letih, kar naj bi po trenutni oceni znašalo okoli 200 milijonov evrov. Se pa je v tem času na VZMD obrnilo izjemno veliko število naročnikov navedenih operaterjev, ki lahko na spletnih straneh VZMD (www.kolektivno-varstvo.si) pridobijo vse potrebne informacije in izpolnijo obrazec za evidentiranje prikrajšanih naročnikov.

Spomnimo, da so telekomunikacijski operaterji zavrnili očitke, bili naj bi v celoti neutemeljeni. V Telekomu Slovenije so pojasnili, da so na poziv VZMD odgovorili argumentirano. Tudi v A1 pravijo, da pri poslovanju spoštujejo vso relevantno zakonodajo: "Zato ocenjujemo, da je napovedana tožba neutemeljena ter do potrošnikov zavajajoča, kar smo v dveh odgovorih izčrpno pojasnili tudi VZMD."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta