Zaradi korektne obveščenosti: Milan Kučan od Urbanije zahteva popravek Janševega zapisa na Twitterju

M.R.
03.03.2022 15:23

Preberite, zakaj je nekdanji predsednik države Milan Kučan od vladnega urada za komuniciranje zahteval popravek besedila, ki ga je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Milan Kučan
Robert Balen/večer

Prvi predsednik države Milan Kučan je na direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo naslovil zahtevo za popravek na Twitter računu predsednika vlade Janeza Janše. Slednji je namreč pred dvema dnevoma, ko je v Ljubljani v organizaciji civilnodružbenih skupin potekal protest proti ruski ofenzivi na Ukrajino, objavil tvit v angleškem jeziku, v katerem je omenjal tudi Kučana, zapis pa je poobjavila tudi vlada.

Janša je zapisal, da gre za nelegalen shod v Sloveniji, ki da ga organizirajo ekstremne stranke in nevladne organizacije. Dodal je še, da je šlo deloma tudi za shod proti severnoatlantskem zavezništvu, na njem pa naj bi celo, kot je zapisal Janša, posredno izkazali podporo Kremlju.

"Glavna osebnost protesta je bil Milan Kučan, nekdanji šef komunistične partije, ki ga je pred kratkim odlikoval vojni zločinec Putin," je svoj tvit zaključil Janša. V pismu Urbaniji Kučan zahteva popravek. Trditev, da je od "vojnega zločinca Putina nedavno prejel odlikovanje" ne drži, poudarja Kučan v pismu. 

"Puščam ob strani podtikanje, ki si ga je privoščil, da je bil shod za mir v Ukrajini, ki so ga tistega dne organizirale nevladne organizacije, protizakonit, organizatorje in politične stranke, ki so se ga udeležile, pa je označil za ekstremistične," je komentiral Kučan, nato pa je Urbanijo zaprosil, da se "zaradi korektne obveščenosti sledilcev Janeza Janše" na Twitterju objavi popravek v slovenskem in angleškem jeziku.

Besedilo zahtevanega popravka se glasi: "Objavljamo popravek. Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan (mandati od 1990 – 2002) od Vladimirja Putina ni prejel odlikovanja, ne pred nedavnim ne kdaj prej." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.