(FOTO in VIDEO) Janša na shodu v podporo Ukrajini: "Putin je to vojno že izgubil"

Luka Mlakar, A.L., STA
02.03.2022 16:55

Na današnjem shodu v podporo Ukrajini, ki so ga organizirali kulturno društvo Ljubljana – Kijev, ukrajinska diaspora in ukrajinsko veleposlaništvo, so spregovorili tudi predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. Med drugim so izpostavili, da se Ukrajina bori tudi za svobodo in demokracijo cele Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zbrani na shodu, ki je potekal na ljubljanskem Kongresnem trgu, so izrazili solidarnost z Ukrajino in podporo ukrajinski skupnosti v Sloveniji, ki po besedah poslanke SDS Eve Irgl, ki je povezovala program, šteje več kot 2500 ljudi. Plapolale so slovenske in ukrajinske zastave, zbrani pa so enotno obsodili rusko agresijo in podprli enotnost odziva Evrope in Nata.

Ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihajlo Brodovič je na shodu opozoril na grozote vojne, ki že teden dni poteka v Ukrajini in v kateri je bilo ubitih že več kot dva tisoč civilistov. Poudaril je, da se usoda Evrope trenutno odloča v Ukrajini, in se svetu ter Sloveniji zahvalil za podporo.

Janša: Ukrajinci se borijo za življenje

Tudi premier Janez Janša je z zbranimi delil nekatere informacije, ki jih te dni dobiva iz Ukrajine. "Umirajo ljudje. Ne le vojaki, umirajo civilisti, žene in otroci," je izpostavil. "Ne borijo se le za svobodo, demokracijo in evropsko prihodnost. Borijo se za življenje," je dodal in navedel tudi podatek, da se je v Ukrajino vrnilo boriti že 80 tisoč Ukrajincev, ki sicer živijo drugje.

Ob tem je izpostavil pogum Ukrajincev, ki se tudi goloroki zoperstavljajo ruskim tankom. Ob tem je potegnil vzporednice z osamosvojitveno vojno in dodal, da "ko smo Slovenci videli in občutili, da smo enotni in pogumni, smo vedeli, da bomo uspeli. Vendar se še spominjamo napetosti, groženj, tudi žrtev. Zato vemo, kako se počutijo Ukrajinci, zato smo z njimi solidarni," je navedel Janša.

Med razlogi, zakaj je Putin napadel Ukrajino, je izpostavil ukrajinske zaloge rudnih bogastev, jedrske energije in plodne zemlje za pridelavo žit. Zato je prepričan, da se "tisti, ki misli, da je treba Putinu popustiti, ni nič naučil iz zgodovine". Če zavzame Ukrajino, so na vrsti Gruzija, Moldavija, baltske države in še kak del Evrope, je poudaril Janša.

Tonin: Vsak dan, ko ukrajinsko ljudstvo zdrži, smo bližje zmagi in miru

Obrambni minister Tonin je dejal, da se bo z obstankom Ukrajine obdržala tudi svoboda in demokracija. "Vsak dan ko ukrajinsko ljudstvo zdrži, smo bližje zmagi in je bližje mir," je poudaril. V svojem govoru je k protivojnim protestom pozval tudi Ruse, ki vojni nasprotujejo.

Gospodarski minister Počivalšek je izpostavil, da ga žalosti, da je v tretjem tisočletju možno za dosego svojih ciljev pobijati ljudi. "A žarek upanja mi vliva današnje dogajanje", je dejal in dodal, da Slovenci, bolj kot morda kak drug narod, vemo, da je samo ena pot - da se cel svet združi in ustavi to morijo. "Zato me veseli, da smo v EU enotni," je dejal.

Evropsko enotnost je izpostavil tudi predsednik DS Alojz Kovšca. Današnja Evropa je "enotna, močna, trdno odločena, da brani svobodo sveta", je navedel. Spomnil je, da Evropa pozna ceno svobode. Plačali jo bomo, med drugim z višjimi cenami energentov, "a ne bomo dopustili, da začnejo padati domine svobode in demokracije. Če danes ne bomo pomagali Ukrajincem, se moramo začenjati pripravljati na vojno na lastnih tleh," je dejal.

"Verjamem v našo zmago, verjamem v našo skupno evropsko prihodnost"

O enotnosti Evrope je spregovoril tudi Janša, ki je ponovil, da nas novejša zgodovina uči, da če se ne širi prostor svobode, se širi nekdo drug, zato je širitev EU strateški odgovor na strateški politični odziv. Tudi predstavnik kulturnega društva Ljubljana –Kijev Jevgenij Gorešnik je v svojem govoru poudaril, da si želi Ukrajina postati del civiliziranega sveta in članica Evropske unije. "Verjamem v našo zmago, verjamem v našo skupno evropsko prihodnost. Slava Ukrajini," je govor zaključil Gorešnik in se Sloveniji in svetu zahvalil za podporo, pa tudi premierju Janši, ker se je zavzel za pridružitev Ukrajine EU.

"Vesel sem, da vidim popolnoma spremenjeno Evropo, 27 držav članic je enotnih. Enotni smo v Natu. Stojimo trdno skupaj, to je daleč največje upanje in garancija za mir v bodoče. S tem, ko pomagamo Ukrajini, branimo tudi Slovenijo in Evropo," je poudaril Janša.

Na shodu so prebrali tudi izjavo premierja Ukrajine Denisa Šmihala, v kateri je spomnil na uničenje slovenskega konzulata v Harkovu. "Dragi Janez, skupaj ga bomo ponovno zgradili kot ena družina Evropske unije. Mi smo pripravljeni," je dodal. Shod v podporo Ukrajini je potekal tudi v torek, na katerem so prebrali izjavo več kot 30 organizacij civilne družbe, v kateri so obsodili ruska ravnanja in se zavzeli za čim prejšnjo vzpostavitev miru.

Današnjega shoda za podporo Ukrajini se je med drugim udeležilo več poslancev SDS in NSi. Prišli so tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, nekdanji ustavni sodnik in eden od očetov slovenske ustave Peter Jambrek, pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič ...

Janša je pred začetkom shoda na Twitterju poudaril, da je dogodek organiziran v podporo Ukrajini in zoper rusko agresijo na suvereno državo. Shod so organizirali kulturno društvo Ljubljana – Kijev, ukrajinska diaspora in ukrajinsko veleposlaništvo, na ljubljansko upravno enoto pa ga je prijavil ustanovitelj društva Ukrajincev v Sloveniji Andrija Hevka. Shoda se je udeležilo okoli dva tisoč ljudi, uradna ocena s strani policije še ni znana.

Premier kritiziral torkov shod nevladnih organizacij

Janša je obljubil, da Kongresni trg danes ne bo mesto za notranjepolitične obračune."Temu je bil žal namenjen včerajšnji ilegalni shod pod vešali spomenika revoluciji in razprtije naj ostanejo tam," je dodal v objavi na Twitterju. Janša se je z omenjeno izjavo obregnil ob včerajšnji shod za mir, ki so ga na Trgu republike v Ljubljani organizirale nevladne organizacije. Predstavniki več kot 30 različnih organizacij civilne družbe so takrat pozvali k takošnji prekinitvi ognja v Ukrajini, umiku ruskih sil in začetku pogajanj o dolgoročni diplomatski rešitvi spora, ob tem pa so izrazili nasprotovanje stopnjevanju militarizacije. Shoda, ki ni bil prijavljen, so se udeležili tudi predstavniki opozicijskih strank KUL, med drugim prvak LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec, pa tudi predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in nekdanji predsednik države Milan Kučan.

Janša je na Twitterju že včeraj zapisal, da je šlo za nezakonit shod, ki da so ga organizirale ekstremistične stranke in nevladne organizacije ter dodal, da se je shod delno spremenil v protest proti zvezi Nato in v podporo Kremlju. "Glavna figura protesta je bil Milan Kučan, nekdanji predsednik komunistične partije, ki ga je nedavno odlikoval vojni zločinec Putin," je dodal Janša.

Shod v živo prenašala Televizija Slovenija

A na včerajšnjem shodu zbranih niso nagovarjali politiki, temveč predstavniki nevladnih organizacij. Danes so bili med govorci predsedniki vseh treh vladnih strank, v neposrednem prenosu pa je shod prenašala Televizija Slovenija. Zakaj je vodstvo javne televizije sprejelo takšno odločitev, ni znano, zaposlenim so sporočili le, da se bo shoda udeležil celoten državni vrh. To ne drži, saj med govorci ni predsednika države Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Med množico ljudi na Kongresnem trgu so bili tudi privrženci največje vladne stranke SDS. Janša je zaključek shoda v luči aprilskih parlamentarnih volitev izkoristil tudi za druženje in fotografiranje s svojo volilno bazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta