Zaradi kršitve stavkovnega sporazuma Policijski sindikat Slovenije pričel s pripravami na stavko

Elizabeta Planinšič
03.12.2020 11:28
Sindikat je nezadovoljen z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Se znova obeta policijska stavka? Eden od sindikatov je pripčel prirave na to. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Svet Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je ugotovil, da vlada neposredno krši sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer so izpolnjeni pogoji za napoved stavke zaposlenih v MNZ, policiji in inšpektoratu za notranje zadeve. Zato so v sindikatu začeli s pripravo stavkovnih zahtev in gradiv ter drugih aktov za izvajanje stavke.

Svet PSS je na včerajšnji korespondenčni seji soglasno ugotovil, da vlada neposredno krši II. točko Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev. V tej točki se vlada zavezuje, da se v roku 60 dni po podpisu sporazuma pri neodvisni strokovni instituciji naroči izvedbo primerjalne analize vrednotenj delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili (uniformirani poklici). Analiza je bila sicer opravljena - naredila jo je fakulteta za upravo na podlagi izvedenega postopka oddaje javnega naročila in sklenjene pogodbe. Vlada se je z njo seznanila na seji septembra letos, mnenje ministrstva za javno upravo pa je bilo, da iz rezultatov analize ne izhaja podlaga za višje uvrščanje delovnih mest in nazivov policistov v plačne razrede. "Analiza je pokazala, da sicer obstajajo manjša odstopanja zahtevnosti določenih delovnih mest znotraj nekaterih tarifnih razredov, ki pa ne kažejo, da bi bila delovna mesta policistov sistemsko podvrednotena glede na delovna mesta ostalih uniformiranih poklicev," so še menili na ministrstvu in ocenili, da upoštevaje določbe stavkovnega sporazuma vlada ni zavezana predlagati kakršnekoli druge spremembe uvrstitev v plačne razrede delovnih mest in nazivov ostalih obravnavanih uniformiranih poklicev.

A sindikat je že po pripravljeni analizi opozarjal, da so v neenakopravnem položaju pri pripravi le te glede na vlado in ministrstva, nasprotoval je tudi metodologiji priprave analize, pojavljajo se številni dvomi v rezultate analize, saj analiza, ki jo je naročil sindikat, kaže na razlike pri vrednotenju delovnih mest uniformiranih poklicev. Zato so na vlado naslovili, da prekliče sklep o tem, da je bila omenjena točka sporazuma tako realizirana, saj je bil ta sklep sprejet na podlagi "pomanjkljive, zavajajoče in politično-interesno prilagojene informacije". A se to ni zgodilo. Zato je svet PSS sklep o začetku priprav stavkovnih zahtev in gradiv ter drugih aktov za izvajanje stavke, po potrditvi gradiva organov sindikata pa se napove stavka zaposlenih v MNZ z organoma v sestavi. Kot pravi predsednik sindikata Rok Cvetko, so bili ti sklepi sprejeti zaradi neodzivnosti vlade in okoliščin, ki kažejo na to, da delodajalec oziroma vlada ignorira utemeljena opozorila sindikata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta