Zaradi pisma državljanom se je Janšev kabinet znašel v inšpekcijskem postopku. Premier se je zdaj odzval na Twitterju

M.R., A.L., STA
20.12.2021 11:27

Informacijski pooblaščenec je na podlagi več prijav že v petek uvedel inšpekcijski postopek zoper kabinet predsednika vlade zaradi pisem, ki jih je podpisal premier Janez Janša, v njih pa je državljane pozval, naj se cepijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V uradu informacijskega pooblaščenca so zapisali, da bo kabinet Janeza Janše moral pojasniti pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma ter "način obdelave in obveščanja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov"

Dodajajo še, da gre za osnovne elemente z evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) skladne obdelave osebnih podatkov, po katerih mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna. Prijave urad še vedno prejema, ker pa je inšpekcijski postopek že uvedel, morebitne nove na sam postopek ne bodo vplivale. 

Pismo Janeza Janše s pozivom k cepljenju proti covidu-19

Večer

Pismo Janeza Janše s pozivom k cepljenju proti covidu-19

Večer

V soboto je Inštitut 8. marec na informacijsko pooblaščenko naslovil več vprašanj glede omenjenega pisma. "Na kakšen način in na kakšni pravni podlagi je predsednik vlade lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva in katere naloge iz svoje pristojnosti pri tem izpolnjuje kot predsednik vlade," so vprašali informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik

Kraj prebivališča je namreč po njihovih navedbah osebni podatek, ki ni splošno dostopen, podlago za vpogled pa se dobi v zakonu, pisni zahtevi ali v pisni privolitvi posameznika, na katerega se podatki nanašajo. "Na ovojnici so ime in priimek, torej ni šlo za generalno pošiljanje vsem gospodinjstvom, mnogi so dobili pismo kar na naslov začasnega prebivališča," so dodali v Inštitutu 8. marec.

Predsednik vlade je državljanom v petek poslal pismo, v katerih se tistim, ki so se že cepili proti covidu-19, zahvaljuje, ostale pa vljudno prosi, da o tem razmislijo. "Naj bo to vaša svobodna, a odgovorna odločitev," je pozval in spomnil na dneve cepljenja, ki se začnejo v nedeljo.

Janša se je odzval na Twitterju

Na uvedbo inšpekcijskega postopka se je Janša odzval na Twitterju. Objavil je skupno fotografijo Prelesnikove in nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar ob predaji poslov ter dopis informacijske pooblaščenke. Kot je razbrati iz priloženega dopisa, pooblaščenko zanimata predvsem namen in pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov, pa tudi pojasnilo, na osnovi katerih kriterijev so oblikovali populacijo naslovnikov in ali so se pri pripravi seznama naslovnikov obdelovale tudi posebne vrste osebnih podatkov, tj. podatki o zdravstvenem stanju naslovnikov, njihovem statusu cepljeni/prebolevniki.

Ob tem je zapisal: "Takole se gospa Mojca Prelesnik, kader rajnke stranke Zares Gregorja Golobiča in Pavla Gantarja, skupaj s svojo četico političnih nameščencev, od samega začetka epidemije bori proti preventivnim in zdravstvenim ukrepom za zajezitev covida-19. Ne glede na žrtve. Za vaš denar."

Pošiljanje pisem iz kabineta predsednika vlade pa je sicer razvnelo debato tudi na družbenih omrežjih. V nadaljevanju objavljamo nekaj zapisov s Twitterja ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta