Zaščititi Muro za vedno

Andreja Kutin Lednik
23.01.2019 16:20

In ne podaljševati agonije, sporočajo zaščitniki prosto tekoče Mure. Sporočilo okoljskega ministra, da v njegovem mandatu hidroelektrarn na Muri ne bo, ni dovolj, sporočajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kampanja za zaščito Mure v različniih oblikah obstaja že od 80. let prejšnjega stoletja.
Sašo Bizjak

Kampanja Rešimo Muro!, ki združuje skoraj 80 nevladnih organizacij ter številne naravoslovne in družboslovne strokovnjake pa tudi znane osebnosti, se zavzema za trajno zaščito reke Mure že več kot desetletje. S shodi, protesti, ugovori in pritožbami opozarjajo na pomen ohranjanja reke brez pregrad. Če jih je novica o prekinitvi postopka sprejemanja državnega prostorskega načrta, ki jo je v Prekmurju naznanil minister za okolje Jure Leben, sprva razveselila, so "muraši" dan kasneje še bolj prepričani, da želijo dokončno ustavitev hidroenergetskih projektov na Muri. "Želimo, da se konča več kot 30 let trajajoča bitka za Muro. Leben s svojo izjavo, da HE na Muri ne bo v njegovem mandatu, ne rešuje problematike Mure, ampak celo podaljšuje bitko za Muro!" pravi Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije ter strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji Rešimo Muro!

Koalicija za Muro: Vrata energetiki ostajajo odprta

Zahteve kampanje so torej dosti večje od obljubljenega. Zavezo iz koalicijskega sporazuma "zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili" je po njihovem mnenju možno udejanjiti le tako, "da se reka Mura tudi zaščiti in ne samo preloži problem v mandat drugega ministra oziroma vlade".

Ministrstvo: Zaščita Mure je poslanstvo

Na okoljskem ministrstvu menijo, da so obljubo z omenjeno potezo izpolnili, pa tudi, da okoljsko ministrstvo ni nosilec slovenske energetske politike. "Koalicijska pogodba opredeljuje 'zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili'. Minister Leben je odločen spoštovati koalicijsko zavezo in je zato včeraj povedal, da dokler je on minister, ne bo gradnje hidroelektrarn na reki Muri. S tem v mislih je minister Leben podal na vlado predlog, da se postopek DPN ustavi zaradi negativnega okoljskega poročila, saj si želi ohraniti potencial biosfernega območja. Hkrati se pa minister Leben dobro zaveda, da je ministrstvo za okolje pravzaprav samo nosilec postopka DPN, ne pa tudi vsebinski nosilec energetske politike Slovenije." Minister Leben ob tem poudarja, da je zaščita reke Mure ne samo naloga in poslanstvo te vlade, temveč tudi vseh prihodnjih. Če bo morebiti v njih sodeloval, bo njegov glas vedno glas za zaščito Mure, odgovarjajo na očitke koalicije za Muro na ministrstvu.
Iz Dravskih elektrarn Maribor so medtem sporočili le, da sporočila ministrstva o predlogu zaustavitve postopka DPN do prejema uradnega obvestila pristojnega organa ne komentirajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta