Zdravnik Andrej Trampuž: "Vsaka okužba, ki se prepreči, je nova zmaga"

Franja Žišt Franja Žišt
01.04.2020 18:11

Če se ljudem pojasni, kako je masko treba uporabljati, je nošenje mask lahko tudi primerna rešitev, meni Trampuž, ki vodi infekcijski oddelek v največji evropski bolnišnici Charité v Berlinu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna.
Sašo Bizjak

O tem, ali je smiselno nositi maske, medtem ko jih zdravstvene organizacije, ki so pristojne za dajanje navodil, odsvetujejo, so mnenja strokovnjakov deljena. Zdravnik Andrej Trampuž, ki vodi infekcijski oddelek v največji evropski bolnišnici Charité v Berlinu, včeraj z ukrepom slovenske vlade o nošenju zaščitne opreme v zaprtih prostorih še ni bil seznanjen. "Virus je zelo nalezljiv in se prenaša predvsem v obliki kapljic, s človeka na človeka," je dejal uvodoma in poudaril, da so države prav zaradi tega postopoma sprejemale vrsto ukrepov - od držanja razmika med ljudmi, prekinitve druženja, uporabe zaščitne opreme v bolnišnicah in pri negi. Po njegovem prepričanju je WHO uporabo mask kot zaščito pred širjenjem virusa odsvetovala iz dveh razlogov: ker ustreznih mask ni na voljo in se bojijo, da jih bo zmanjkalo tam, kjer jih najbolj potrebujejo, torej v bolnišnicah, in zato, ker nepravilna nošnja ne doprinese k preprečitvi širjenja okužb.

Andrej Trampuž:"Slovenija je bila z ostrimi ukrepi vedno en korak pred Nemčijo." 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta