Zdravnikom ponujajo 20-odstotni dvig plače. Sklepna pogajanja so se zaključila brez dogovora

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
29.11.2022 18:36

Odločitev, ali dogovor bo, bo znana jutri. Ponudbo lahko podpišejo drugi sindikati in tako Fides z grožnjo stavke stisnejo v kot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogajanja so se zaključila brez dogovora. 
Pogajanja so se zaključila brez dogovora. 
Robert Balen

Predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so zadnjo vladno ponudbo, ki predvideva za 60 odstotkov zdravnikov 20-odstotni dvig plač do aprila prihodnje leto, medtem ko bi tisti v 57. plačnem razredu dobili za osem odstotkov višje plače, označili kot neustrezno. V prihodnjih dneh bo sindikat po besedah glavnega pogajalca Gregorja Zemljiča odločal o nadaljnjih aktivnostih, pri čemer ne izključujejo niti možnosti stavke. A ta bi, če bi jo Fides izglasoval, lahko izzvenela precej nenavadno, če bodo drugi reprezentativni sindikati podpisniki kolektivne pogodbe tudi za zdravnike in zobozdravnike, jutri po koncu pogajanj za zdravstvo in socialno varstvo, privolili v oba dogovora.

V omenjenih sindikatih, kot je danes dejala Irena Ilešič Čujović, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva, gledajo na zdravstvo kot celoto, zato se do predloga za zdravnike še niso mogli opredeliti. Počakali bodo še na jutrišnjo vladno ponudbo za zdravstvo in socialno varstvo in se nato odločili. Da bi zdravniki dobili višje plače, zadostuje podpis zgolj enega sindikata, podpisnika kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

"Dali smo več, kot bi lahko"

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je dejal, da so se pogajanja zaključila, saj želijo v najkrajšem času začeti pogajanja za nov plačni steber za zdravstvo, ki ga vidijo kot celoto in v katerem želijo sistemsko urediti ne le plače, temveč tudi delovne razmere v zdravstvu. Z vladno ponudbo, s katero bi predvsem mlajšim zdravnikom v dveh fazah, najprej z januarjem in nato še z aprilom, plače dvignili za štiri plačne razrede plus en plačni razred, ki ga bo dobila večina javnih uslužbencev, pa so želeli prispevati obliž na plačne anomalije, ki so nastale z lanskim novembrskim dogovorom o dvig plač v zdravstvu in socialnem varstvu. "Zavedamo se, da vseh nesorazmerij v obstoječem sistemu ne moremo odpraviti, a ponudba, ki smo jo dali, je celo več, kot bi lahko dali na planiran primanjkljaj v prihodnjem letu," je dejal minister.

In spomnil, da je prav njihova vlada omogočila, da se bo z aprilom prihodnje leto odpravil plačni strop za javne uslužbence, s čimer bodo vsi zdravniki, ki so trenutno uvrščeni v 57. plačni razred, lahko, če bo dogovor podpisal eden od reprezentativnih sindikatov za zdravnike in zobozdravnike, aprila napredovali v 59. plačni razred, saj jim je vlada ponudila ob aprilskem plačnem razredu še dodaten plačni razred, skupaj torej osemodstotno povišico. A se v Fidesu niso strinjali. Po ministrovih besedah so danes svoj predlog korigirali in za vse zdravnike zahtevali pet plačnih razredov in še dodaten aprilski plačni razred.

Tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je poudarila, da želijo s ponudbo o dvigu zdravniških plač od dva do pet plačnih razredov prioritetno nasloviti zdravnike na začetku karierne poti. Obenem je izpostavila, da so morali imeti pri ponudbi zdravnikom, vredni 45 milijonov evrov, v mislih ne le celotni javni sektor, temveč tudi dogajanje v gospodarstvu. "Zdravniki niso na socialnem dnu, imamo tiste, ki so v neprimerno slabšem položaju, saj jih je draginja prizadela bistveno bolj, in to smo morali upoštevati. Oba ministra sta poudarila, da vladna ponudba ostaja na mizi tudi za Fides. Morebitno zdravniško stavko pa ocenjujeta kot nepotrebno.

Grožnje? Čustvena "zdravniška debata"

Ob tem pa se je minister Bešič Loredan odzval tudi na očitke Fidesa, da naj bi od Zemljiča v telefonskem pogovoru zahteval podpis dogovora, sicer da se bo v primeru napovedi in izvedbe zdravniške stavke proti zdravnikom in sindikatu začela totalna vojna. Minister je dejal, da ni šlo za grožnje, "pač pa so me odnesla čustva. Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu. Za moško zdravniško debato, kjer je kirurška presegla internistično." Poudaril je, da si ni predstavljal, da kdo njun pogovor snema. Ta lekcija mu je bila dovolj, na vladi pa so mu tudi pojasnili, da ko kliče, se mora zavedati, da kliče v vlogi ministra.

Bešič Loredan je pojasnil še, da se je že pred klicem dogajalo marsikaj. Med drugim naj bi mu bil še pred napovedjo oktobrske stavk takratni vodja pogajalske skupine in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin predlagal, da naj "se zmenijo pod mizo, ker so to vedno tako počeli". A naj bi bil minister odvrnil, da bo tokrat drugače. Na vprašanje, ali je to bil razlog, da se je Kuštrin iz pogajanj umaknil, pa je Bešič Loredan odvrnil, da je to vprašanje za Kuštrina. Minister se danes Zemljiču tudi ni opravičil, saj te teme na pogajanjih niso odpirali, v Fidesu pa še vedno pričakujejo, da jih bo vlada seznanila s svojim stališčem in ukrepi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta