Združenje žičničarjev zahteva umik pogoja negativnega testa za vstop na smučišče, sicer bodo vložili pobudo za ustavno presojo

Vida Božičko Vida Božičko
04.01.2021 14:02
Na Rogli trenutno smuča 15 oseb, na smučišču Kranjska Gora pa 20. "To ne gre. Tako obratovanje je povsem nerentabilno," pravi predsednica Združenja žičničarjev Slovenije Manuela Božič Badalič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Z začetkom tega leta so smučišča spet lahko zagnala žičniške naprave, vendar je smučanje dovoljeno le tistim, ki imajo negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur. "Ta pogoj je nesorazmeren. Test ni obvezen niti pri dejavnostih, ki se izvajajo v zaprtih prostorih, prav tako takega pogoja ne pozna nobeno smučišče v tujini. Ljudi je na progah tudi nemogoče nadzirati," je po sestanku, ki so ga imeli vsi člani Združenja žičničarjev, povedala predsednica Manuela Božič Badalič.

Skupaj so se tako dogovorili, da bodo na vlado naslovili zahtevo, da negativni test umakne iz pogoja za vstop na smučišče. "Želeli bi si, da bi obratovali pod pogoji, ki so veljali do 23. decembra," je še dejala.

V primeru, da bodo naleteli na gluha ušesa, bodo vložili pobudo za ustavno presojo tega odloka, so še sklenili na današnjem sestanku. 

Iz infrastrukturnega ministrstva so sporočili, da si ves čas prizadevajo, da bi žičniške naprave obratovale, vendar na varen način, pri čemer morajo upoštevati epidemiološke razmere, saj ne želijo ogrožati zdravja ljudi. Pri pripravi odlokov se posvetujejo tudi z zdravstveno stroko, prav tako so odloki medresorsko usklajeni, še pojasnjujejo in hkrati izražajo upanje, da se bodo epidemiološke razmere v državi čim prej spremenile in bo kmalu mogoče smučati brez omejitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta