Želel je kupiti e-vinjeto, a je ugotovil, da je to zanj nekdo že storil. Kaj narediti v takšnem primeru?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
03.02.2022 11:23

S 1. februarjem so za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah obvezne e-vinjete. Te so po 13 letih vinjetnega sistema zamenjale cestninske nalepke. Cene ostajajo nespremenjene, novost pa je, da letna vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Kot vsako leto tudi tokrat povsem brez težav ni šlo. Na družbenih omrežjih je denimo zaokrožila objava nekoga, ki je želel kupiti e-vinjeto, a je ugotovil, da jo je na njegovo registrsko številko nekdo pomotoma že kupil. Pozval je neznanca, naj se mu javi z računom, da ne bo dobil nepotrebne kazni. 

Uporabnike spleta je nasmejala tudi fotografija, ki so jo objavili na Facebook strani Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. "Potrdila o nakupu sodijo v predal k ostalim dokumentom in ne na vetrobransko steklo. Primožu, ki nas je s to sliko nasmejal do solz, sporočamo, da DARS za nadzor digitalnih vinjet ne bo več uporabljal daljnogledov, zato lahko papir mirno pospravi. Srečno pot," so zapisali pod fotografijo, na kateri je nekdo za šalo potrdilo o nakupu nalepil na vetrobransko steklo.

Na Darsu pojasnjujejo, da so bili seznanjeni s posameznimi primeri, ko so se na njih obrnili uporabniki, ki so vinjeto kupili na drugo registrsko številko. Pravijo, da sistem sicer opozori, da že obstaja vinjeta za to registrsko številko, a dovoljuje nakup še ene vinjete ravno zaradi takih primerov. "Če uporabnik nima računa in potrdila o kupljeni vinjeti, povračilo ni možno, saj ni nobene podlage za to. Sicer pa v tem primeru vinjeta, ki jo bo uporabnik znova kupil, še vedno ostane veljavna."

Če ste elektronsko vinjeto že kupili, a ste ugotovili, da ste posredovali napačno registrsko številko, Dars svetuje, da se uporabniki po nakupu nove e-vinjete obrnejo glede možnosti povračila na njihov klicni center za cestninjenje, ki tovrstne primere rešuje od primera do primera (na telefonski številki (0)1 518 8 350 oziroma elektronskem naslovu evinjeta@dars.si, 24 ur na dan in vse dni v letu). 

Prvi dan zaznanih 1042 kršiteljev

Sicer pa so 1. februarja v okviru sistema vinjetnega nadzora (podatke so pridobili za obdobje med 8. in 18. uro) preverili 13.972 vozil, od tega je bilo zaznanih 1042 kršiteljev. Postopek njihove preverbe je sicer trenutno še v teku, so sporočili na Darsu. Čeprav so vinjete za uporabo naših avtocest obvezne že od leta 2008, uporabnike znova pozivajo, naj pravočasno poskrbijo za nakup vinjete in na avtocesto zapeljejo s kupljeno in veljavno vinjeto. Od 1. decembra lani do vključno 1. februarja letos je bilo sicer prodanih 571.230 e-vinjet, 1. februarja, na dan, ko so te začele veljati, so jih prodali še 52.755. Največ doslej jih je bilo v enem dnevu prodanih 31. januarja, in sicer 74.741.

V kolikor se boste po slovenskih avtocestah ali hitrih cestah vozili brez e-vinjete, lahko pričakujete enako globo, kot je bila pri nalepkah, to je 300 evrov. "Globe se v celoti stekajo v državni proračun in niso prihodek družbe DARS."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.