Želite vstopiti v Slovenijo? Tukaj so pojasnila, ki jih je objavila policija

A.L.
22.02.2021 14:03
Mejna kontrola potnikov ob vstopu še vedno poteka na zunanji schengenski meji (torej meji z Republiko Hrvaško), na mejnih prehodih in na kontrolnih točkah na zračnih mejah (letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, Maribor in Portorož) ter morskih mejah (Koper in Piran).
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

S policije sporočajo, da vladni odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa ob hkratnih čim manjših posledicah na gospodarstvo in javno življenje določa ukrepe na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Slovenije.

Tudi po 13. februarju glede vstopa v državo v praksi ni bistvene razlike pri pogojih vstopa za:

- osebe, ki ne prihajajo iz držav, ki so na rdečem seznamu. Zanje velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo s koronavirusom. Tisti, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, lahko vstopijo v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost covida-19.

- Osebe, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno. Zanje še vedno veljajo določene izjeme, če predložijo negativni izvid testa na prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Štejejo PCR testi, ki so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Priznavajo se tudi hitri antigenski testi (HAGT), če so opravljeni v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja. Seznam je objavljen TUKAJ.

Kje še vedno poteka mejna kontrola?

Mejna kontrola potnikov ob vstopu še vedno poteka na zunanji schengenski meji (torej meji z Republiko Hrvaško), na mejnih prehodih in na kontrolnih točkah na zračnih mejah (letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, Maribor in Portorož) ter morskih mejah (Koper in Piran).

"Res pa je, da je vlada s spremembo odloka 13. februarja ukinila vse kontrolne točke na notranjih mejah z italijansko republiko, Republiko Avstrijo in Republiko Madžarsko. Ne glede na to pa policija izvaja občasno kontrolo na cestnih prehodih na notranji meji (tam, kjer smo doslej imeli kontrolne točke, in tudi na ostalih prehodih) in z občasnimi nadzori še naprej izvaja ukrepe po odloku, napotitve v karanteno in izravnalne ukrepe," sporoča policija.

Napotitev v karanteno na domu je po razlagi NIJZ začasen ukrep za preprečitev širjenja virusa. Zaradi izjemno  velikega števila aktivnih okužb je sedaj odgovornost na vsakemu posamezniku, da se obnaša na način, da čim bolj zmanjša tveganje za prenos okužb in dosledno spoštuje navodila. "V kolikor torej oseba pride iz navedenih držav v Slovenijo in ni bila ustavljena ter kontrolirana s strani policije, pa bi ji morala biti v skladu z navodili NIJZ odrejena karantena in želi uveljavljati svoje pravice, lahko vedno pokliče na policijsko enoto, da ji na enoti izda ustrezno potrdilo o napotitvi v karanteno. Lahko pa tudi izpiše potrdilo na portalu e-Uprave."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta