(FOTO) Prvi vikend po tem, ko so padle meje med občinami in regijami: Vrste za prevzem jutranje kave, na Bledu kremne rezine po akcijski ceni

Vida Božičko Vida Božičko
22.02.2021 06:00
Prvi vikend po tem, ko so padle meje med občinami in regijami, so številni izkoristili za izlet. Na koprskem parkirišču smo opazili za celo abecedo registrskih tablic, veliko sprehajalcev tudi ob Blejskem jezeru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Da bi preverili, ali bodo Slovenci po skoraj štirih mesecih zaprtja izkoristili prvi vikend brez omejitev na občine in regije, smo se odpravili na dve priljubljeni turistični točki. Najprej na Obalo, nato še na Bled. Ko smo prispeli na koprsko parkirišče, so se registracije vrstile skoraj po abecednem vrstnem redu: CE, KR, LJ, MB, MS.

Registrske oznake so bile iz vseh koncev Slovenije.
Tadej Regent

Na Obalo predvsem kolesarji

Nahrbtniki in maske na obrazu ali vsaj v žepu, če bo kje več ljudi na kupu, pa seveda dobra volja. "Zelo sem vesela. Človek občuti tesnobo, ko tako dolgo ne more nikamor. Če je po vrhu še iz majhne občine, je kriza še večja," je dejala gospa iz Izlak, ki se je s sinom pripeljala, da bi užila nekaj morskega zraka. Veliko je bilo takih, ki so si s seboj pripeljali kolesa. "Letos grem prvič na kolo. Prevozila bova del kolesarske poti Parenzana," je dejala Mariborčanka s polnim nahrbtnikom. "S seboj imava sir, svež kruh in še nekaj dobrot. Prej sva se ustavila na tržnici, tako da imava malico s seboj. To je vse, kar potrebujeva. Če bo treba na toaleto, pa se bova ustavila v naravi ali na bencinski črpalki. Drugo je verjetno zaprto," se je glasil načrt.

Na Obalo so številni prišli kolesarit.
Tadej Regent

​Vesela, da sta končno lahko prečkala mejo občine, sta bila tudi Korošca Patricija in Anže. "Prišla sva na trening," sta povedala in pripravljala kolesi. "Najprej se bova peljala čez Pomjan, potem na Dragonjo, ob obali čez Ankaran in nazaj," je povedala Patricija in dodala, da je bilo prav svobodno iti na tako dolgo pot iz Slovenj Gradca, in to brez kakršnihkoli papirjev. Kolesa si je pripeljala še družina iz Izlak, prav tako par iz Slovenske Bistrice.

Vikend z odprtimi mejami med občinami so številni izkoristili za izlet. Tadej REGENT
Tadej Regent

Gostinci pozdravljajo odprte meje

Pešci so se po mestu v vrstah ustavljali za prevzem jutranje kave. Pri kavarni Triglav so natakarji naročila pobirali kar zunaj. Med čakanjem smo pokramljali s Tomažem, domačinom, ki je na vprašanje, ali bo tudi sam izkoristil odprte občinske meje, povedal: "Dobro bi res bilo, da se kam odpravimo, saj smo ves čas doma." Ker se po mestu veliko ne sprehaja, za zdaj ni opazil mnogo izletnikov iz drugih občin, verjame pa, da bo lepše vreme prineslo tudi več obiskovalcev. "Prvi vikend z odprtimi občinami se sicer nekoliko pozna, a še ne tako bistveno. Ob vikendih, ko je tukaj v bližini tržnica, se tako ali tako ustavi veliko domačinov," je dejal natakar v kavarni Triglav, zadovoljen, da so se ukrepi nekoliko sprostili. "Gostinci na Obali smo v tem času zelo prizadeti. To, da bodo sedaj lahko prišli tudi izletniki iz drugih krajev, je seveda pomembna pridobitev za nas," je še dejal in hitel po naslednje naročilo.

Ob sproščenih ukrepih so se sprostili tudi prebivalci.
Tadej Regent

Malica v nahrbtniku in misel na policijsko uro

Tudi na Bledu so gostinci izkoristili lep konec tedna z več obiskovalci. Vila Prešeren je omogočila prevzem kave pa tudi kremnih rezin po akcijski ceni šest evrov za dve. "Sicer je naša cena 4,5 evra za kos," je povedal vodja gostinstva Matevž Strajnar. "Brez kremšnite ni pravega obiska Bleda," je povedal par, ki je stal v vrsti. Da je bilo zanimanje nad pričakovanji, je potrdil tudi Strajnar. "Res smo zadovoljni z obiskom. Sicer ustvarimo le 20 odstotkov prometa, kot bi ga v normalnih razmerah, a to je več, kot smo pričakovali," je dejal. Tak prevzem kremnih rezin so uvedli šele v petek, in če bodo razmere primerne, bodo tako tudi nadaljevali. "Odločali se bomo glede na vreme in odloke. Če bodo regije in občine spet zaprte, bomo zaprli tudi mi," je še povedal.

Na Bled po kremno rezino za domov
Tadej Regent

Tisti, ki so kremne rezine že dobili ali pa se zanje še niso odločili, so se sprehajali ob jezeru, posedali na klopeh. Vrsta je bila tudi pri srčku, kjer lahko obiskovalci posnamejo fotografijo z razgledom. Tam smo srečali tudi nekaj tujcev. Bila je skupina Erasmusovih študentov iz Poljske. Povedali so, da so prišli na kratek izlet in da ob prečkanju meje niso imeli težav, da pa so test na novi koronavirus seveda opravili.

"Iz Celja smo se pripeljali. Tukaj smo se srečali s prijatelji, ki jih nismo videli že leto dni," pa je povedal gospod, ki je iz nahrbtnika vzel sok na slamico in ga ponudil sinu. "Malico imamo pa v nahrbtniku," se je nasmejal in dodal, da se že vračajo domov. V večernih urah, ko bodo vsi hiteli, da se vrnejo pred policijsko uro, bi namreč na cesti lahko bila večja gneča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta