ZNP o depeši: Pristranskost medijev prišla do izraza tudi ob nastopu tretje vlade Janeza Janše

STA, DR
14.04.2020 11:59

Na vsebino vladne depeše Svetu Evrope o stanju v slovenskem medijskem prostoru se je ob današnji obravnavi na seji odborov DZ za kulturo in za zunanje zadeve odzvalo tudi Združenje novinarjev in publicistov, ki meni, da je vsebina depeše faktografsko precej točna in opozarja na ključne probleme domačega medijskega prostora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
Robert Balen

Po mnenju Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) je vsebina depeše, ki jo je vlada prejšnji teden posredovala Svetu Evrope kot odgovor na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev, "faktografsko precej točna in izpostavlja določene ključne probleme slovenskega medijskega prostora".
V ZNP namreč trdijo, da je glavna težava slovenskih medijev pomanjkanje pluralizma, večina medijev pa da več ali manj odkrito daje prednost politični levici. "Dejstvo je, da politične sile, ki so izšle iz prejšnjega komunističnega režima, skupaj s svojimi ideološkimi privrženci tudi po padcu diktature skoraj neprekinjeno obvladujejo gospodarsko, pravosodno in medijsko področje v državi, vključno z javno RTV Slovenija," so zapisali v odzivu.
Po njihovem mnenju so bil večinski mediji pod kontrolo politične levice v preteklosti večkrat grobo zlorabljeni za obračunavanje s političnimi nasprotniki z desne sredine. Kot so ocenili, je pristranskost medijev prišla do izraza tudi ob nastopu tretje vlade Janeza Janše, ko po navedbah ZNP najbolj radikalni novinarji dominantnih medijev, ki jih obvladuje levica, na družbenih omrežjih odkrito agitirajo proti novi vladi.
Kot dodatno težavo v ZNP prepoznavajo nizko strokovnost novinarjev in drugih producentov medijskih vsebin, ki da je povezana je z visoko stopnjo njihove politizacije.
Sicer vsebino vladne depeše Svetu Evrope, v kateri so med drugim zapisali, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima in da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, danes na skupni seji obravnavata parlamentarna odbora za kulturo in za zunanje zadeve.
Na vsebino vladne depeše so se pred dnevi odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije, kjer pa za razliko od ZNP menijo, da vsebina depeše nima zveze z realnostjo slovenskega medijskega trga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta