DNS pred skupno sejo o sporni depeši: "Vse s cilji diskvalifikacij in razvrednotenja profesionalnega novinarstva"

DR
14.04.2020 10:30

Na parlamentarnem sporedu je skupna seja odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo, na kateri na zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica in SAB razpravljajo o sporni vladni depeši glede medijskega stanja v Sloveniji. Kot je znano, je depeša vznemirila tudi koalicijske partnerje, ki zahtevajo pojasnila. Iz Društva novinarjev Slovenije so sporočili, zakaj se seje ne bodo udeležili. Njihovo pojasnilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Sušnik

"V Društvu novinarjev Slovenije smo prejeli povabilo na torkovo nujno sejo Odbora za kulturo in Odbora za zunanjo politiko. Sporočamo vam, da se seje ne nameravamo udeležiti, saj smo svoje stališče do depeše, ki blati ugled države, predvsem pa sramoti profesionalno novinarstvo v slovenskem in evropskem medijskem prostoru, javno že izrazili. Prilagamo ga ponovno.
Ob tem poudarjamo še našo oceno, da se je razprava o depeši napačno osredotočila predvsem na vprašanje pošiljatelja namesto na vsebino in se oddaljila od bistva, s tem pa se tudi odmika od težišča dejanske odgovornosti. V vsakem primeru je bilo namreč Svetu Evrope posredovano uradno stališče vlade oziroma zunanjega ministrstva o (domnevnem) stanju v medijih. Ni pravi fokus v sredstvih in formi - torej tudi ne v kurirju, ki raznaša pošto in v ovojnici sami, temveč je izljučno v vsebini sporočenega. 
{twitter}https://twitter.com/AnzeLog/status/1249969863482839041{/twitter}
Poudarjamo, da bomo profesionalni novinarji še naprej ohranjali avtonomijo uredništev in neodvisnost pri svojem delu ter se zavzemali za medijsko svobodo ter nikakor ne pristajali na poskuse utišanj in dušenja kritike ne glede na ceno. Ugotavljamo tudi, da se je več dosedanjih vlad, nazadnje vlada Marjana Šarca in pred tem že Mira Cerarja, odpovedalo svoji odgovornosti in podanim zavezam na medijskem področju, da ustrezno in predvsem v prid kakovostnemu novinarstvu, zlasti pa javnemu interesu, spremenijo neustrezno medijsko zakonodajo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta