Zorčič izredne seje o Levici na zahtevo SDS in NSi ne bo sklical. Krivec o naslednjih korakih

Žana Vertačnik
08.06.2021 11:39
Izredne seje, ki sta jo zahtevali koalicijski NSi in SDS o programu stranke Levica, predsednik državnega zbora Igor Zorčič na bo sklical.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Tako se je predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič odločil na osnovi stališča parlamentarne zakonodajno-pravne službe (ZPS). Iz njenega mnenja namreč izhaja, da vsebinski pogoj za presojo dopustnosti vložene zahteve ni izpolnjen, saj "ustavna, zakonska in poslovniška ureditev DZ preprečujejo, da bi vrednostno ocenjeval ustavnost programskih dokumentov in ravnanj politične stranke ter se o njih izrekal, drugim organom pa priporočal, naj nad njenim delovanjem opravljajo okrepljen nadzor, jo obravnavajo, spremljajo ali preprečujejo ravnanja, ki bi jih ocenili kot poskus rušenja parlamentarne ureditve in ustavnega reda". 

Ker ustavni, zakonski in poslovniški pogoji za obravnavo predlaganega akta niso izpolnjeni, s tem pa da niso izpolnjeni pogoji za sklic izredne seje DZ, Zorčič omenjene izredne seje ne bo sklical, je sporočil. 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je v DZ dejal, da je Zorčičeva odločitev zanje presenečenje. "Dosedanja praksa pri obravnavi podobnih dokumentov je bila, da je bil vlagatelj na podlagi zakonodajne-pravne službe zaprošen, da svojo vlogo dopolni, jo spremeni. To je v preteklosti funkcioniralo, tako da smo bili presenečeni, da se je odločil (Zorčič op.p.), da to stvar postavi na 'hladno'. Imamo občutek, da nas želi utišati in da te razprave v DZ ne želi," je Krivec povedal. Na vprašanje, ali bodo vseeno podali drugačno zahtevo s spremenjeno vsebino, je Krivec odvrnil, da se bodo o tem v prihodnje še odločali. "Lahko skličemo tudi kakšen primeren odbor, lahko ponovimo, stvar je živa," je dodal.

Spomnimo, kot smo poročali, so poslanke in poslanci NSi in SDS v zahtevi za sklic izredne seje problematizirali dele programa Levica in zapisali, da se stranka "zavzema za družbenopolitični sistem nekdanje SFRJ" in da nastopa "izrazito protievropsko", očitajo ji tudi, da se "neposredno zavzema za razbitje evropske monetarne unije in odpravo evra". Podpisniki in podpisnice zahteve so navedli nekatere javne objave strankinih članov, v katerih, kot pišejo, prepoznavajo "poveličevanje političnih sistemov doma in v tujini, ki jih je Ustavno sodišče Republike Slovenije že razglasilo za nedemokratične".

Vodja poslancev Matej T. Vatovec je sicer pretekli teden napovedal, da bodo zaradi "načrtnih manipulacij in laži" SDS uporabili vsa ustrezna pravna sredstav. Podrobnosti naj bi predstavili jutri, bodo pa po Vatovčevih napovedih začeli "vsaj s kazenskimi ovadbami".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta