V SDS in NSi nad program Levice, Vatovec: Zaradi načrtnih manipulacij in laži bomo vložili ustrezna pravna sredstva

Žana Vertačnik
04.06.2021 14:35
V dveh koalicijskih strankah menijo, da posamezni elementi programa stranke Levica segajo na področje protiustavnosti in zahtevajo parlametarno razpravo. Analitiki poudarjajo, da gre za posnemanje nekih tujih praks in aktivno pripravo SDS na volitve, stranke koordinatorja Luke Mesca pa da to ne bo ogrozilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poslanke in poslanci SDS in NSi so pred dnevi v državni zbor (DZ) poslali zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali program Levice. Kot je razvidno iz zahteve, so v omenjenih koalicijskih strankah prepričani, da stranka s koordinatorjem Luko Mescem s svojim programom ruši parlamentarno demokracijo in druge temelje ustavnega reda. Poslanec SDS Branko Grims je v DZ danes pojasnil: "Nasilna radikalizacija levice ni samo problem Slovenije, ampak postaja vse bolj globalen problem. Je stranski produkt, derivat globalizma v najslabši možni obliki." Po njegovem so se s tem soočali v času volitev v ZDA, zdaj pa da se tudi posamezne evropske države. Navedel je, da je med njimi tudi Slovenija, kar da se je izkazalo na nasilnih protestih novembra lani. "V Sloveniji imamo parlamentarno stranko, ki se javno zavzema za ukinitev kapitalizma, uvedbo socializma, zaplembo premoženja," je med drugim povedal Grims. Ocenil je, da na to opozarjajo zdaj, saj da lahko nadaljevanje tovrstnih praks "prinese hude posledice". 

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je v DZ dejal: "Jasno je, da je SDS stranka, ki uničuje temelje demokracije v tej državi, se spravlja na vse neodvisne institucije in medije, zdaj smo videli, da tudi na pravosodje. Očitno so se začeli spravljati tudi na opozicijo. Ta zadeva je samo še eden od obupanih napadov. Izgleda, da SDS nima več smisla delovanja, razen tega, da ruši in si podreja vse pred sabo." V Levici bodo "zaradi načrtnih manipulacij in laži, ki se jih poslužujejo (SDS op.p.), da bi naprej gnali svojo agendo", naslednji teden vložili ustrezna pravna sredstva. Podrobnosti bodo predstavili v prihodnjem tednu, je povedal Vatovec, dodal pa, da bodo začeli "vsaj s kazenskimi ovadbami". Kot je poslanec še povedal, v Levici stojijo za svojim programom, zato se razprave, če bi prišlo do nje, ne bojijo. 

Francisco Seco/Pool

V dokumentu podpisniki sicer problematizirajo dele programa parlamentarne stranke in pišejo, da se Levica "zavzema za družbenopolitični sistem nekdanje SFRJ" in da nastopajo "izrazito protievropsko", očitajo ji tudi, da se "neposredno zavzema za razbitje evropske monetarne unije in odpravo evra". Podpisniki in podpisnice zahteve navajajo nekatere javne objave stranke, v katerih, kot pišejo, prepoznavajo "poveličevanje političnih sistemov doma in v tujini, ki jih je Ustavno sodišče Republike Slovenije že razglasilo za nedemokratične".

Ob koncu dokumenta, v katerem predlagajo, da se na sejo DZ povabi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa (SDS), ministra za obrambo Mateja Tonina (NSi) in tudi direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janeza Stuška, ugotavljajo, "da v slovenskem političnem prostoru prihaja do zaskrbljujočih trendov, ki kažejo na protiustavno ravnanje stranke Levica ali njenih posameznikov, zato smo prepričani, da morajo pristojni organi stanje na tem pdoročju temeljito spremljati in ustrezno ukrepati". 

Zakaj med podpisniki zahteve ni SMC, je vodja poslancev Gregor Perič med drugim dejal: "V SMC si prizadevamo k iskanju skupnih točk, sodelovanju. Poteze, ki vodijo v nadaljnje radikaliziranje političnega prostora, se nam zdi, da predvsem niso koristne za naše skupno delo." Potezo prvega med poslanci Igorja Zorčiča, ki je zakonodajno-pravni službi DZ predlagal, da se opredeli, ali je predlog SDS in NSi zakonit, je Perič ocenil kot neobičajno. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.