Zorčič o tem, kako lahko v KUL odpravijo pomisleke SMC, da bi razpadli kot prejšnja vlada

Žana Vertačnik
28.12.2020 12:05
Konstruktivne nezaupnice kljub napovedi iz prejšnjega tedna v KUL ne bodo vlagali pred novim letom, saj še vedno nimajo zagotovljenih 46 poslanskih glasov, je povedal mandatarski kandidat Karl Erjavec. Kako odgovarja podpredsednik SMC in prvi med poslanci Igor Zorčič
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žiga Živulović Jr.

"Da bi lahko bila KUL uspešna, potrebujemo še nekaj glasov in podpore. Prepričan sem, da to podporo lahko pridobimo, ko bo pridobljena, pa bomo tudi vložili konstruktivno nezaupnico," je po današnjem sestanku s pobudniki Koalicije ustavnega loka (KUL) povedal Karl Erjavec. "Res je, da sem napovedal, da bi to storili že do konca tega leta, vendar glede na to, da ne gre za avanturo, ampak želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala javna načela, svobodo medijev in zopet povrnila Slovenijo tja, kamor sodi, ko govorimo o mednarodnem položaju, smo se v KUL odločili, da povabimo predstavnike SMC na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije," je Erjavec pojasnil.

Robert Balen

Erjavec je zopet opomnil na razloge, zakaj si želijo zamenjati aktualno vlado: "Eden izmed teh je neuspešen spopad z epidemijo covida-19. Če pogledamo številke, gre za tragične številke, smo na vrhu, ko gre za število mrtvih zaradi covida-19, na milijon prebivalcev ima Slovenija največ mrtvih." Nadalje je povedal, da zaupanja aktualni vladi ni več zaradi kršitev temeljnih načel demokratične ureditve, pritiskov na sodstvo, svobodo medijev, pa tudi ogroženosti neodvisnih institucij. Kot tretji poglavitni razlog je navedel zgrešeno zunanjo politiko. 

Koliko glasov KUL še manjka, mandatarski kandidat, ki naj bi ga po napovedih ta teden formalno potrjevale Levica, SD in SAB, ni razkrival. "Nekaj glasov še manjka, ampak če bo odločitev v SMC takšna, da bodo prispevali k normalizaciji Slovenije, potem se ne bojim za te glasove," ni bil konkreten. Še vedno pa ni povsem jasno niti, ali bi na potencialnem glasovanju KUL sploh lahko zagotovila glasove vseh svojih poslancev. "Kar se tiče stranke Desus, so poslanci zavezani sklepom organom stranke, tako da tukaj ne pričakujem nobenih težav," je odgovoril prvak Desus na vprašanje, ali četverica poslancev podpira alternativo. Javno se namreč poslanci o podpori konstruktivni nezaupnici niso izrekali, kar vzbuja dvome, da bi v primeru vložitve nezaupnice in tajnega glasovanja glede na preteklo nenaklonjenost izstopu iz Janševe vlade svoje glasove sploh prispevali. Če Erjavčeve navedbe držijo, je realnost KUL torej 43 poslanskih glasov, vendar z bolniško odsotnim poslancem SAB Francem Kramarjem v praksi ostajajo še najmanj brez enega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta