Z napovedjo konstruktivne nezaupnice se v KUL šele preštevajo

Ž.V.
23.12.2020 13:01
Politična analitika Andraž Zorko in Miro Haček analizirata napoved mandatarskega kandidata koalicije KUL Karla Erjavca, da bodo še do konca leta vložili konstruktivno nezaupnico. Tudi o možnih razpletih in posledicah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen
Andraž Zorko.
Arhiv Večera

Neuspeh konstruktivne nezaupnice hujših posledic za Karla Erjavca ne bi imel, razen v smislu, da ne bi nikoli več kandidiral za mandatarja. Na čelo Desus je bil pripeljan z namenom ustavitve padanja ugleda stranke in javnomnenjske podpore, kar jim je tudi uspelo. V tem trenutku sicer niti javnost ne pričakuje, da bodo res zbrali 46 glasov. Dvomim pa, da bodo v glasovanje sploh šli, če glasov zares ne bodo imeli, čeprav je res, da so pri tajnih glasovanjih kdaj tudi presenečenja. Morda pa računajo tudi, da na drugi strani z nekaj vzdržanimi ne bo niti 45 glasov, s čimer bi pridobili močan argument, da je vlada manjšinska." 

Miro Haček.
Robert Balen

Dokler SMC vztraja, da je enotna in pod predpostavko, da to res drži, pa ni nikakršnih možnosti, da bi bila podpora konstruktivni nezaupnici zagotovljena v dovolj veliki večini. Predvsem pa se še vedno postavlja vprašanje, koliko podpore Karl Erjavec v resnici uživa znotraj lastne stranke. Tukaj je cela plejada mnenj, od tega, da ne uživa prav nobene podpore, niti enega samega poslanca, do tega, da uživa podporo štirih. Vse je možno, vemo samo, da ne uživa podpore petega, Roberta Polnarja. Če konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, bi bil to za Erjavca strel v koleno in dokončen konec njegove politične kariere. Za partnerje pa še obstajajo načini, da se na način, da zadevo vložijo poslanci različnih strank, formalno ogradijo od politično napačne poteze. Bi pa bil vsekakor to udarec, sploh zelo slabo sporočilo bi bilo, če bi bilo glasov manj kot 40. Tako bi bilo jasno, da KUL nima podpore nikogar, na kogar je računala, razen poslancev lastnih vrst, pa še tam je kdo, ki ga v državnem zboru že dlje časa ni, vprašljiv."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.