Župana obeh Goric pozvala k miru na Bližnjem vzhodu

STA
06.11.2023 13:33

Mesti po njunem prepričanju dokazujeta, da lahko državna meja, zaznamovana s tragedijami 20. stoletja, iz delitvene postane meja povezovanja in sodelovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gaza, 6. november 2023.  
Reuters

Župana Nove Gorice in Gorice, mest, ki bosta leta 2025 Evropska prestolnica kulture (EPK), Samo Turel in Rodolfo Ziberna, sta danes podpisala poziv k miru v Izraelu in Palestini. 

V pozivu sta zapisala, da imata območji Palestine in Izraela enako pravico do miru kot vsi drugi. Obenem pozivata k osvoboditvi vseh talcev, prenehanju vojaških aktivnosti na obeh straneh ter da vsi po svetu, narodi in posamezniki, ki to lahko, pomagajo Palestini in Izraelu živeti tako, kot se je ob slovensko-italijanski meji živelo po letu 1947.

Prav tako pozivata, naj bo vsem priznana pravica do življenja v Izraelu in Palestini, ne glede na njihov izvor.

Za poziv sta se goriška župana odločila, ker "sta prepričana, da sta prav Nova Gorica in Gorica dokaz za to, kako se da sodelovati, kako je možno preseči zgodovinske delitve, ki so bile tu včasih, kako je res mogoče odmisliti mejo, ki je včasih delila ti dve mesti", je poudaril Turel. S skupnimi projekti obe Gorici dokazujeta, da znata kljub težki zgodovini narediti korak naprej, znata sobivati in živeti v dobro občanov na obeh straneh državne meje, tako župan.

Turel še meni, da nekega ključnega trenutka za to, da smo Slovenci iz nekdanjih "ščavov" (italijanska slabšalna oznaka za Slovence, op. a.) postali enakovreden sogovornik, pravzaprav ni. "Mislim, da nove generacije počasi opuščajo te ideološke delitve in se obenem zavedajo svoje zgodovine, vendar gledajo naprej, gledajo v sobivanje, skupne projekte in v dobrobit vseh."

Na Goriškem so prepričani, da je to recept za mir povsod po svetu. Vsak mora narediti korak nazaj, se zavedati svoje zgodovine, vendar gledati optimistično v prihodnost. S skupnimi projekti pa lahko zbliža ljudi v miru in sodelovanju, sta še poudarila oba župana.

Goriški župan Ziberna je poudari, da je mir kultura: "Kultura pomeni poznavanje, spoštovanje posameznika. Če smo prav tu, kjer nas je meja delila, uspeli vzpostaviti sožitje in sodelovanje, ne samo med Gorico in Novo Gorico ampak tudi med Italijo in Slovenijo, kot sta že poudarila predsednik Italije Sergio Mattarella in bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, smo mi lahko res lep primer v Evropi in v svetu, kako lahko kljub tragedijam, trpljenju, bolečini in različnosti meja, ki je nekoč delila, postane element sožitja in sodelovanja med narodi. Pomembno je poznavanje drug drugega in medsebojno spoštovanje." 

Podpisani poziv k miru bosta občini Nova Gorica in Gorica med drugim poslali Združenim narodom ter vladama obeh držav, Slovenije in Italije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta