Zvečer ponekod znova sneg, Dars medtem pojasnil, zakaj so zjutraj nastajali zastoji

STA, A.L.
16.01.2023 15:12

Gorenjsko, Koroško in Osrednjo Slovenijo je zvečer znova zajelo sneženje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kot je napisal meteorolog Blaž Šter, zadnja napoved Evropskega modela kaže precej snega tudi za današnjo noč. 

Spomnimo, danes ponoči je Slovenijo dosegla in v zgodnjih jutranjih urah prešla hladna fronta. Največ padavin je bilo na zahodu, ob prehodu fronte se je začelo od severa hladiti, meja snežena pa se je postopno zniževala. V jutranjih urah še ni snežilo povsod po državi, na jugu je deževalo, v Beli Krajini in v Posavju pa je začelo snežiti precej pozno in zapadlo zelo malo snega. Tudi v Prekmurju praktično ni snežilo, je povedal Andrej Velkavrh.

Drugod so bile padavine obilne. Do jutra je po nižinah zapadlo od pet do dobrih deset centimetrov snega. "Malce višje pa kar hitro več, ker ni bilo samo toliko več padavin, ampak je tudi sneg manj moker in se centimetri hitreje nabirajo kot pa kadar je sneg zelo moker in težak," je pojasnil.

Največ snega je zapadlo v višjih legah, na Jezerskem in v Ratečah okoli 40 centimetrov. V nižinah ga je zaradi kasnejšega začetka sneženja in manjše količine padavin zapadlo nekoliko manj. V osrednji Sloveniji med 10 in 15 centimetrov, na Kočevskem pa okoli šest centimetrov, je še povedal Velkavrh.

Težave na cestah

Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6.00 uro, so sporočili iz Darsa.

Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem.

Kot so na Darsu pojasnili v sporočilu za javnost, je bilo izvleko na odseku primorske avtoceste tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.

Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih in tudi osebnih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna od 15. novembra, in to kljub večdnevnim napovedim sneženja. "Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje," so pojasnili.

V zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest 

Kot so navedli, so njihovi delavci pričeli s preventivnim posipom avtocest že v nočnih urah, kmalu po tistem, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še s pluženjem. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu.

Ob 4. uri zjutraj je Dars pričel izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. "Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe Darsa so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje," so zapisali.

Samo na območju vrhniškega klanca so, kot so zapisali, izvlekli 12 tovornih vozil, med njimi so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

Po njihovih navedbah je bilo v zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Porabili so 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravili so približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je bila do 25 centimetrov.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe Dars ter policije.

Vzvratna vožnja, čiščenje avtomobila ...

Popoldne so na Darsovem Twitter profilu objavili še kolaž posnetkov, ki so nastali tekom dneva v zimskih razmerah na naših cestah. Video so naslovili s "saj ni res, pa je" in dopisali: "Snežne razmere zahtevajo previdno vožnjo. Eno samo vozilo, ki obtiči v snegu, lahko povzroči daljši zastoj. Naše kamere so danes posnele več neodgovornih ravnanj: vožnjo brez ustrezne zimske opreme, vzvratno vožnjo, celo čiščenje avtomobila v predoru."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta